Flag

Konfitura brzoskwiniowa z cukinią

ok. 5 słoików (po 200 ml)
Średni
20 min
Wykwintne połączenie aromatycznych brzoskwiń i cukinii. Idealny dodatek do placków, naleśników i nie tylko...
Składniki
Przygotowanie
Porady i wskazówki
Jeśli chcemy uzyskać konfiturę o jednolitej gładkiej strukturze należy jeszcze gorącą (przed nałożeniem do słoików) zmiksować mikserem z przystawką do rozdrabniania.
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Składniki
750 gbrzoskwiń (bez pestek i skóry)
800 gcukinii
1 opak.Żelfixu 3:1 Dr. Oetkera
350 gcukru

Zobacz produkty

Picture - Żelfixu 3:1 Dr. Oetkera

Sposób przygotowania

Brzoskwinie umyj, obierz ze skóry, wypestkuj, odważ 500 g i rozdrobnij. Cukinię umyj, obierz ze skóry, przekrój wzdłuż, usuń pestki, odważ 500 g i zetrzyj na tarce na drobne wiórki. Składniki przełóż do garnka. Dodaj Żelfix, doprowadź do zagotowania. Następnie dodaj cukier, wymieszaj. Masę doprowadź do wrzenia ciągle mieszając i gotuj jeszcze dwie minuty cały czas mieszając. Gotową konfiturę nałóż do wyparzonych słoików (do pełna) i natychmiast szczelnie zamknij. Ułóż do góry dnem na ok. 5 minut.

Porady i wskazówki

  • Jeśli chcemy uzyskać konfiturę o jednolitej gładkiej strukturze należy jeszcze gorącą (przed nałożeniem do słoików) zmiksować mikserem z przystawką do rozdrabniania.