Flag

Kolorowe pianki z sernika na zimno

ok. 30 porcji
Łatwy
40 min
Przepis na pianki, które można wyczarować przy wykorzystaniu sernika na zimno i barwników Dr. Oetkera.
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Masa serowa
3 opak.Sernika na zimno Dr. Oetkera
1800 mlmleka
1 opak.Barwnika spożywczego czerwonego Dr. Oetkera
1 opak.Barwnika spożywczego niebieskiego Dr. Oetkera
1 opak.Barwnika spożywczego zielonego Dr. Oetkera
1 opak.Barwnika spożywczego żółtego Dr. Oetkera

Zobacz produkty

Picture - Sernika na zimno Dr. Oetkera
Picture - Barwnika spożywczego czerwonego Dr. Oetkera
Picture - Barwnika spożywczego niebieskiego Dr. Oetkera
Picture - Barwnika spożywczego zielonego Dr. Oetkera
Picture - Barwnika spożywczego żółtego Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Przygotować formę o wymiarach 25 x 30 cm, posmarować masłem. 3 opakowania sernika na zimno podzielić na 6 równych części po około 100 g każda. Pierwszą część wymieszać z 300 ml mleka i pół łyżeczki zielonego barwnika. Następnie ubić krótko mikserem elektrycznym i gdy tylko masy się połączą wylać pierwszą warstwę do wcześniej przygotowanej foremki. Uwaga – nie należy ubijać aż sernik zacznie gęstnieć! Wylaną masę wstawić do lodówki na 15 minut. W tym czasie przygotować kolejną warstwę ze 100 g sernika na zimno oraz 300 ml mleka oraz pół łyżeczki barwnika niebieskiego, krótko ubić i gdy tylko masy się połączą wylać drugą warstwę do wcześniej przygotowanej foremki. Wylaną masę wstawić do lodówki na 15 minut. W tym czasie przygotować trzecią warstwę ze 100 g sernika na zimno oraz 300 ml mleka oraz ¼ łyżeczki czerwonego barwnika, krótko ubić i gdy tylko masy się połączą wylać trzecią warstwę do wcześniej przygotowanej foremki. Wylaną masę wstawić do lodówki na 15 minut. W tym czasie przygotować czwartą warstwę ze 100 g sernika na zimno oraz 300 ml mleka oraz pół łyżeczki barwnika żółtego, krótko ubić i gdy tylko masy się połączą wylać warstwę do wcześniej przygotowanej foremki, wstawić do lodówki. W tym czasie przygotować piątą warstwę ze 100 g sernika na zimno oraz 300 ml mleka oraz ¼ łyżeczki czerwonego barwnika, krótko ubić i gdy tylko masy się połączą wylać do wcześniej przygotowanej foremki. Wstawić do lodówki na 15 minut. Szóstą część wymieszać z 300 ml mleka i pół łyżeczki zielonego barwnika, ubić krótko mikserem elektrycznym i gdy tylko masy się połączą wylać warstwę do wcześniej przygotowanej foremki. Po około godzinie można ciąć Rajskie pianki na kwadraciki i prostokąty. Warstw rajskich pianek może być więcej, trzeba wówczas użyć większej ilości składników.