Flag

Kieszonki cebulowo - śliwkowe

ok. 16 sztuk
Średni
40 min
Interesujące połączenie cebuli i śliwek
Składniki
Przygotowanie
Porady i wskazówki
Kieszonki nadają się do zamrożenia.
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto
500 gmąki
1 opak.Drożdży suszonych instant 7 g Dr. Oetkera
1 łyżeczkacukru
1 łyżeczkasoli
4 łyżkioleju
2 łyżkioctu winnego
350 mlwody (ciepłej)
Obłożenie
200 gśliwek suszonych
250 gcebuli (różnego rodzaju)
4 łyżkioleju
1 szczyptasoli
1 łyżkacukru
2 łyżkioctu winnego
150 gśmietany 22% tł.

Zobacz produkty

Picture - Drożdży suszonych instant 7 g Dr. Oetkera

Sposób przygotowania

Mąkę delikatnie wymieszaj w misce z drożdżami. Dodaj pozostałe składniki i całość zagnieć do czasu uzyskania gładkiego ciasta. Ciasto przykryj i odstaw w ciepłe miejsce, aby wyrosło. Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.


Obłożenie

Śliwki suszone pokrój w kostkę. Cebulę obierz, przekroj na pół i pokrój w półkrążki. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć cebulę, dopraw solą i duś na małym ogniu przez ok. 15 minut. Następnie dodaj cukier, ocet winny i zagotuj na nieco gęstszą masę. Na koniec dodaj śliwki suszone i śmietanę.

1
Picture - Zwiebel-Pflaumen-Taschen_Step_1_521458.jpg

Wyrośnięte ciasto zagnieć ponownie na powierzchni lekko posypanej mąką. Ciasto podziel na dwie części i każdą część rozwałkuj na kształt prostokąta o wym. ok. 32 x 24 cm. Ciasto pokrój na 8 mniejszych prostokątów (ok. 8 x 12 cm). Następnie na dolnej części prostokątów rozłóż nadzienie zostawiając wolny brzeg i zawiń w kieszonkę, skręcając ze sobą końce.

2
Picture - Zwiebel-Pflaumen-Taschen_Step_2_521460.jpg

Kieszonki ułóż na blasze złączeniem do dołu. Każdą kieszonkę natnij nożem wzdłuż i lekko rozchyl ciasto. Z drugą połową ciasta postąp w ten sam sposób.


Pieczenie

Blachę z kieszonkami wstaw do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 20 - 25 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C


Upieczone kieszonki wyjmij z piekarnika i najlepiej serwuj na ciepło.

Porady i wskazówki

  • Kieszonki nadają się do zamrożenia.