Flag

Ketchup

ok. 6 słoików (po 200 ml)
Średni
40 min
Idealny sos pomidorowy z dodatkiem papryki i cebuli
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Składniki
800 gpomidorów
250 gpapryki czerwonej (bez gniazd nasiennych)
150 gcebuli
60 mlwody
60 mloctu winnego
50 gcukru
1 ząbekczosnku
0,5 łyżeczkipieprzu
1 łyżkapapryki słodkiej
2 łyżeczkisoli
1 opak.Żelfixu 2:1 Dr. Oetkera
2 kostkikostek rosołowych

Zobacz produkty

Picture - Żelfixu 2:1 Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Pomidory sparzyć we wrzącej wodzie przez 3-4 minuty, następnie obrać ze skóry, wykroić zdrewniałe części, gniazda nasienne wydrążyć przy pomocy łyżeczki. Miąższ pomidorów włożyć do garnka, zagotować, następnie wylać na sito i przetrzeć. Paprykę umyć, oczyścić z nasion, usunąć białą skórkę, pokroić w kostkę. Cebulę obrać ze skóry, posiekać. Warzywa i przetartą masę przełożyć do garnka, dodać wodę, ocet winny, cukier, czosnek rozgnieciony w prasce, kostki rosołowe.


Całość zagotować, dodać przyprawy i Żelfix. Mieszając gotować ok. 15 minut.


Gorący ketchup nałożyć do wyparzonych słoików (do pełna), szczelnie zamknąć. Ułożyć do góry dnem na ok. 5 minut.