PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Notwendige Cookies
Diese Cookies sind notwendig, damit die Basisfunktionen von oetker.de genutzt werden können.
Notwendige und Performance-Cookies
Die Performance-Cookies helfen darüber hinaus die Nutzung von oetker.de zu analysieren, damit wir die Qualität laufend messen und verbessern können.
Notwendige, Performance- und Marketing- & Dritt-Cookies
Diese Marketing- & Dritt Cookies helfen uns zudem, auf anderen Plattformen personalisierte Inhalte von oetker.de anzuzeigen.

Grządka

Wiosenny Kopiec Kreta - w ogródku można zobaczyć na grządce pierwsze marchewki, rzodkiewki, sałatę, kalafior i młody groszek

o 10 - 12 porcji

trudne 60 Minuty

Składniki

Składniki

do przepisu Grządka

Ciasto:

1 opak. Kopca Kreta Dr. Oetkera
100 g margaryny (miękkiej)
2 szt. jajek
75 ml mleka
2 szt. bananów

Masa:

500 ml śmietanki 30% tł. (schłodzonej)
100 ml wody (letniej)

Do nasączenia:

100 ml wody
1 szt. cytryny (sok z połowy cytryny)
1 łyżka cukru

Do dekoracji:

1 opak. Lukru plastycznego białego Dr. Oetkera
25 g cukru pudru
1 opak. Barwnika spożywczego czerwonego Dr. Oetkera
1 opak. Barwnika spożywczego żółtego Dr. Oetkera
1 opak. Barwnika spożywczego zielonego Dr. Oetkera
1 opak. Perełek błyszczących Dr. Oetkera

Przygotowanie

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Mieszankę do wypieku ciasta wsyp do miski, dodaj margarynę, jajka i mleko. Całość miksuj początkowo na niskich, a następnie na wysokich obrotach przez ok. 3 minuty. Ciasto rozłóż równomiernie w wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia keksówce o wymiarach 12 x 30 cm.

2

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika.

Piekarnik gazowy: 180 °C

Piekarnik elektryczny: 180 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy nie powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: około 40 - 45 min.

3

10 minut po upieczeniu wyjmij ciasto z formy i odstaw do przestudzenia. Wyłóż ciasto na płaski talerz i łyżką wydrąż miąższ ciasta na głębokość 3 cm, zostawiając 1 cm brzeg nienaruszonego ciasta. Okruchy przełóż do miski i równomiernie rozkrusz. Wydrążony spód ciasta nasącz wodą z cukrem i sokiem z cytryny. Banany obierz ze skóry, przekrój wzdłuż i płaską stroną ułóż na wydrążonym cieście (aby nie zmieniły barwy możesz je skropić sokiem z cytryny).

4

Masa

Schłodzoną śmietankę ubij mikserem na sztywno (ok. 5 minut na najwyższych obrotach). Do oddzielnego naczynia wlej wodę, wsyp mieszankę do masy i miksuj przez ok. 0,5 minuty. Tak przygotowaną mieszankę przełóż natychmiast do ubitej śmietany, delikatnie wymieszaj, a następnie stopniowo dodawaj płatki czekoladowe. Masę wyłóż na banany pozostawiając ok. 1 cm wolnego miejsca od brzegu. Łyżką uformuj kształt grządki, posyp okruchami ciasta i wstaw na ok. 2 godz. do lodówki.

5

Dekorowanie

Lukier plastyczny zagnieć z cukrem pudrem i podziel na części: 1 x 40 g (rzodkiewki) - dodaj do niej 8 kropli barwnika czerwonego, 1 x 60 g (marchewki) - dodaj 1 kroplę barwnika czerwonego oraz 15 kropli barwnika żółtego, 1 x 100 g (części zielone, kalafiory, kapusta, groszek) - dodaj 7 kropli barwnika zielonego, 1 x 50 g (kalafiory) - ta część masy pozostaje niezabarwiona.

Rzodkiewki

Czerwoną masę podziel na 4 - 5 kawałków, uformuj z nich kulki i z jednej strony zrób małe ogonki. Z zielonej masy zrób liście i przyklej je po stronie bez ogonków.

Marchewki

Oderwij kawałki masy pomarańczowej i z każdej uformuj małe wałeczki zwężające się z jednej strony (jak korzeń marchewki). Nożem zrób delikatne poprzeczne wgłębienia, nie muszą być równe, wówczas marchewki będą wyglądały bardziej naturalnie. Z zielonej masy zrób natkę i przyklej ją do korzenia marchewki.

Kapusta

Z zielonej masy oderwij kawałek ok. 10 g i uformuj z niego kulkę. Oderwij jeszcze kilka małych kawałków zielonej masy i zrób postrzępione liście. Przyklej je do zielonej kuli.

Groszek

Najłatwiejsze warzywo jakie można zrobić to strączki zielonego groszku. Wystarczy, że z kawałków zielonej masy uformujesz wałeczki, które będą się zwężać na obu końcach. Następnie natnij nożem wzdłuż i lekko rozchyl. W nacięcie wetknij kilka zielonych perełek.

Kalafior

Niezabarwioną część masy podziel na 3 części (2 x 20 g i 1 x10 g). Z większych kawałków uformuj kule. Pozostałą część podziel na dużo malutkich kulek i przyczep je z jednej strony kulek i dociśnij (będzie to stanowić górę kalafiorów). Z zielonej masy oderwij kilka kawałków na lliście, uformuj kulki a potem je spłaszcz i nożykiem zrób lekkie wgłębienia na liściach. Liscie przyklej dookoła kalafiorów, lekko odchylając je do tyłu.

Warzywa ułóż na cieście jak na grządce.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Grządka

Na porcję / szt. Na 100 g / ml
Wartość energetyczna 2093kJ
500kcal
1059kJ
253kcal
Węglowodany 66.46g 33.57g