Flag

Gruszki w czekoladzie

ok. 4 porcje
Średni
40 min
Pyszna gruszka w polewie deserowej Dr. Oetkera
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Składniki
500 mlwody
0,5 szt.cytryny (wyciśnięty sok)
1 szt.pomarańczy (wyciśnięty sok)
100 gcukru trzcinowego
4 szt.gruszek
Do dekoracji
1 opak.Polewy gotowej deserowej Dr. Oetkera
1 opak.Blasku pereł Dr. Oetkera

Zobacz produkty

Picture - Polewy gotowej deserowej Dr. Oetkera
Picture - Blasku pereł Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Do garnka z szerokim dnem wlej i zagotuj 500 ml wody, sok z cytryny, sok z pomarańczy i cukier. Gruszki umyj, obierz i włóż do garnka z wrzącym syropem. Gruszki powinny być przykryte syropem. Jeśli płynu jest niewystarczająco uzupełnij wodą. Gruszki gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem z lekko uchyloną pokrywką, aż będą miękkie w zależności od gatunku gruszek. W trakcie duszenia przewróć kilkakrotnie gruszki na drugą stronę. Ugotowane gruszki wyjmij i odstaw do wystudzenia.

2

Dekorowanie

Polewę deserową rozpuść w kąpieli wodnej i odetnij róg opakowania. Wystudzone gruszki połóż na kratce. Polej przygotowaną polewą deserową, a następnie posyp złotymi perełkami. Tak przygotowane gruszki przełóż na miseczkę lub talerzyk. Możesz również wykorzystać do dekoracji pozostały po gotowaniu syrop z gruszek.