Flag

Gofry z konfiturą wiśniową

8 sztuk
Łatwy
20 min
Chrupiące gofry z dodatkiem Śnieżnej Chmurki i konfitury wiśniowej
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto
2 szt.jajek
100 mloleju
300 mlmleka
250 gmąki
1 łyżeczkaProszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
1 szczyptasoli
2 łyżkicukru
0,5 opak.Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
Do dekoracji
200 mlmleka (zimnego)
1 opak.Śnieżnej Chmurki Dr. Oetkera
150 gkonfitury wiśniowej
5 - 10 szt.wiśni (świeżych, wydrylowanych)

Zobacz produkty

Picture - Proszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
Picture - Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
Picture - Śnieżnej Chmurki Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Białka oddziel od żółtek. Żółtka, olej i mleko zmiksuj. Dodaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia i sól, całość miksuj na jednolitą masę. W oddzielnej misce ubij białka na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaj cukier i cukier wanilinowy. Ubitą pianę delikatnie wymieszaj z resztą ciasta.

2

Rozgrzej gofrownicę. Ciasto nakładaj równomiernie niezbyt grubą warstwą. Gofry piecz na złoty kolor. Następnie układaj je na kratce.

3

Dekorowanie

Do wysokiego naczynia wlej mleko, wsyp zawartość torebki Śnieżnej Chmurki i ubijaj mikserem do uzyskania pożądanej konsystencji. Konfiturę wiśniową przełóż do garnuszka i lekko podgrzej do uzyskania płynnej konsystencji. Przed podaniem gofry udekoruj masą, konfiturą wiśniową i wiśniami.