PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Notwendige Cookies
Diese Cookies sind notwendig, damit die Basisfunktionen von oetker.de genutzt werden können.
Notwendige und Performance-Cookies
Die Performance-Cookies helfen darüber hinaus die Nutzung von oetker.de zu analysieren, damit wir die Qualität laufend messen und verbessern können.
Notwendige, Performance- und Marketing- & Dritt-Cookies
Diese Marketing- & Dritt Cookies helfen uns zudem, auf anderen Plattformen personalisierte Inhalte von oetker.de anzuzeigen.

Gdzie jest miodek?

Miś zanurkował do domku po miodek. Widać mu tylko łapki i ogonek

o 12 - 14 porcji

średnie 60 Minuty

Składniki

Składniki

do przepisu Gdzie jest miodek?

Ciasto:

1 opak. Kopca Kreta Dr. Oetkera
100 g margaryny (miękkiej)
2 szt. jajek
75 ml mleka
3 szt. bananów

Masa:

500 ml śmietanki 30% tł. (schłodzonej)
100 ml wody (letniej)

Do nasączenia:

125 ml wody
1 łyżka cukru
1 szt. cytryny (sok z połowy cytryny)

Do dekoracji:

200 g wiórków kokosowych
1 opak. Barwnika spożywczego zielonego Dr. Oetkera
1 opak. Lukru plastycznego białego Dr. Oetkera
25 g cukru pudru
1 - 2 krople Barwnika spożywczego czerwonego Dr. Oetkera
1 opak. kwiatków z opłatka
1 opak. Stokrotek opłatków kolorowych Dr. Oetkera

Przygotowanie

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Mieszankę do wypieku ciasta wsyp do miski, dodaj margarynę, jajka i mleko. Całość miksuj początkowo na niskich, a następnie na wysokich obrotach przez ok. 3 minuty. Ciasto rozłóż równomiernie w wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia okrągłej formie o średnicy 24 cm.

2

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika.

Piekarnik gazowy: 180 °C

Piekarnik elektryczny: 180 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy nie powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: około 45 min.

3

Upieczone ciasto oddziel ostrym nożem od brzegów formy, zdejmij obręcz, odstaw do wystudzenia. Wyłóż na płaski talerz i łyżką wydrąż miąższ ciasta na głębokość 0,5 cm, zostawiając 1 cm brzeg nienaruszonego ciasta. Okruchy przełóż do miski i równomiernie rozkrusz. Wydrążony spód ciasta nasącz wodą z cukrem i sokiem z cytryny. Banany obierz ze skóry, przekrój wzdłuż i płaską stroną ułóż na wydrążonym cieście (aby nie zmieniły barwy możesz je skropić sokiem z cytryny).

4

Masa

Schłodzoną śmietankę ubij mikserem na sztywno (ok. 5 minut na najwyższych obrotach). Do oddzielnego naczynia wlej wodę, wsyp mieszankę do masy i miksuj przez ok. 0,5 minuty. Tak przygotowaną mieszankę przełóż natychmiast do ubitej śmietany, delikatnie wymieszaj, a następnie stopniowo dodawaj płatki czekoladowe. Masę wyłóż na banany pozostawiając ok. 1 cm wolnego miejsca od brzegu. Łyżką uformuj kopułę, posyp okruchami ciasta i wstaw na ok. 2 godz. do lodówki.

5

Dekorowanie

Ciasto wyjmij z lodówki i ułóż na płaskim talerzu. Do woreczka wsyp wiórki kokosowe, dodaj kilka kropli zielonego barwnika, zamknij woreczek i pocierając go zabarw wiórki na zielono. Następnie zielone wiórki posyp dookoła ciasta. Lukier plastyczny zagnieć z cukrem pudrem. Następnie odłóż kulkę wielkości orzecha włoskiego. Dodaj do niej odrobinę czerwonego barwnika i zagnieć, by uzyskać różowy kolor. Pozostałą masę podziel na 3 części. Z dwóch części uformuj kule, a następnie stożki i lekko je spłaszcz. Przy pomocy małego noża wytnij kawałki masy, aby utworzyć palce misia. Następnie z różowej masy uformuj małe kuleczki i przyklej je do łapek, lekko je spłaszczając. Z pozostałej masy uformuj kulkę, która będzie ogonkiem misia. Elementy z lukru przyczep do ciasta tuż przed podaniem. Na zieloną trawkę z wiórków połóż kwiatki i stokrotki z opłatka.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Gdzie jest miodek?

Na porcję / szt. Na 100 g / ml
Wartość energetyczna 2165kJ
517kcal
1126kJ
269kcal
Tłuszcz 30g 15.63g
Węglowodany 60.42g 31.47g