Flag

Galaretka z węgierek

ok. 5 słoików (po 200 ml)
Średni
40 min
Pyszna galaretka ze smacznych węgierek
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Składniki
500 gśliwek węgierek bez pestek
700 mlwody
350 gcukru
1 szczyptaKwasu cytrynowego Dr. Oetkera
1 opak.Żelfixu 3:1 Dr. Oetkera
50 mlczerwonego wina

Zobacz produkty

Picture - Kwasu cytrynowego Dr. Oetkera
Picture - Żelfixu 3:1 Dr. Oetkera

Sposób przygotowania

Śliwki umyć, osączyć, usunąć pestki, pokroić w drobne kawałki.


Owoce gotować w wodzie z cukrem i kwasem cytrynowym ok. 20 minut.


Otrzymany wywar owocowy odcedzić na sicie, odmierzyć 900 ml, dodać Żelfix.


Galaretkę mieszając doprowadzić do wrzenia, gotować 1 minutę, zestawić z ognia. Mieszać do zaniku piany, dodać wino.


Galaretkę nałożyć do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcić pokrywki. Słoiki ułożyć do góry dnem na ok. 5 minut.