Flag

Galaretka z jeżyn

ok. 5 słoików (po 200 ml)
Średni
40 min
Wyjątkowe połączenie zdrowych jeżyn z czerwonym winem
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Składniki
500 gjeżyn
800 mlwody
1 opak.Żelfixu 2:1 Dr. Oetkera
500 gcukru
1 łyżeczkaCukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
100 mlczerwonego półwytrawnego wina

Zobacz produkty

Picture - Żelfixu 2:1 Dr. Oetkera
Picture - Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera

Sposób przygotowania

Jeżyny przebrać, umyć, osączyć, usunąć szypułki. Wsypać do rondla, wlać wodę, gotować ok. 5 minut.


Owoce odcedzić na sicie. Odmierzyć 0,75 l wywaru jeżynowego i wymieszać z Żelfixem, doprowadzić do wrzenia, wsypać cukier, cukier wanilinowy i gotować 3 minuty.


Na końcu wlać wino, wymieszać i rozlać (do pełna) do wyparzonych słoików, szczelnie zamknąć. Słoiki ułożyć do góry dnem.