Flag

Galaretka porzeczkowa z rozmarynem

ok. 5 słoików (po 200 ml)
Średni
40 min
Wyrazisty smak czerwonych porzeczek z nutą rozmarynu
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Składniki
750 gporzeczek czerwonych (odszypułkowanych)
2 - 3 gałązkirozmarynu (świeżego)
900 mlwody
1 opak.Żelfixu 2:1 Dr. Oetkera
500 gcukru

Zobacz produkty

Picture - Żelfixu 2:1 Dr. Oetkera

Sposób przygotowania

Owoce przebrać, umyć, osączyć, usunąć szypułki, przełożyć do rondla. Listki rozmarynu oderwać z łodyżek, drobno posiekać. Wlać wodę, gotować na wolnym ogniu 15 minut.


Wywar porzeczkowy odcedzić na gęstym sicie (owoców nie przecierać).


Odmierzyć do oddzielnego rondla 750 ml odcedzonego płynu (ok. 3 szklanki). Wsypać Żelfix, stale mieszając doprowadzić do wrzenia, dodać cukier i dalej mieszając gotować ok. 3 minuty.


Pod koniec gotowania dodać rozdrobniony rozmaryn. Gorący wywar wlewać do wyparzonych słoików (do pełna), szczelnie zamknąć, odwrócić do góry dnem do wystudzenia.