Flag

Galaretka jabłkowa z melisą

ok. 5 słoików (po 200 ml)
Średni
40 min
Niepowtarzalny smak jabłek i uspokajającej melisy
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Składniki
1000 gjabłek (bez skórki i gniazd nasiennych)
1000 mlwody
1 opak.Żelfixu 3:1 Dr. Oetkera
350 gcukru
1 szt.cytryny (sok z cytryny)
2 łyżeczkimelisy (posiekanej)

Zobacz produkty

Picture - Żelfixu 3:1 Dr. Oetkera

Sposób przygotowania

Jabłka umyj, obierz ze skórki, usuń gniazda nasienne, pokrój w mniejsze cząstki, przełóż do garnka, zalej wodą, gotuj ok. 10 minut. Wywar odcedź, odmierz 900 ml. Wsyp Żelfix, doprowadź do wrzenia. Następnie dodaj cukier, wymieszaj i zagotuj. Dodaj sok z cytryny i posiekaną melisę. Galaretkę gotuj ok. 2 minut. Garnek zestaw z ognia, gorącą galaretką napełnij słoiki po brzegi, szczelnie zamknij pokrywką i ułóż je do góry dnem. Co pewien czas odwracaj słoiki, aby listki melisy były równomiernie rozłożone.