Flag

Faworki - gwiazdki na Karnawał

ok. 20 - 25 porcji
Średni
40 min
Pyszne, smażone, chrupiące ciasto z dżemem
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Składniki
200 gmąki
3 - 4 łyżkiśmietanki 30% tł.
3 szt.żółtek
1 łyżkaspirytusu
1 szczyptasoli
1 płaska łyżeczkaProszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
500 mloleju
1 słoikdżemu wiśniowego
100 gcukru pudru

Zobacz produkty

Picture - Proszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Mąkę wymieszać ze śmietaną, zrobić zagłębienie, dodać żółtka, spirytus, sól, proszek do pieczenia. Wszystkie składniki wymieszać razem i wyrobić na jednolitą masę. Ciasto wałkować na grubość 2-3 mm, starając się jak najmniej podsypywać mąką. Wycinać ciastka foremką w kszatłcie gwiazdki. Środek gwiazdki posmarować białkiem, nałożyć drugą gwiazdkę i docisnąć palcem jej środek, aby ciastka dobrze się skleiły.


Olej rozgrzać. Gwiazdki smażyć z 2 stron na jasnozłoty kolor. Ciastka wyjąć, osączyć na papierowym ręczniku. Środki gwiazdek napełnić dżemem, posypać cukrem pudrem.