Flag

Dżem z truskawek i czarnych porzeczek

ok. 5 słoików (po 200 ml)
Średni
40 min
Smaczny dżem, idealny na śniadanie
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Składniki
750 gtruskawek (bez szypułek)
250 gporzeczek czarnych (oczyszczonych)
1 opak.Żelfixu 2:1 Dr. Oetkera
500 gcukru

Zobacz produkty

Picture - Żelfixu 2:1 Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Truskawki umyć, osączyć, usunąć szypułki, odważyć 750g. Czarne porzeczki umyć, oczyścić, odważyć 250 g. Owoce włożyć do garnka, dodac Żelfix 2:1 Dr. Oetkera, dokładnie wymieszać. Zagotować masę, wsypać cukier. Mieszając zagotować ponownie i gotować 1 minutę.


Gotową konfiturę nałozyć do wypasteryzowanych słoików z przykrywkami typu twist-off i na 5 minut odwrócić je do góry dnem.