Flag

Dżem z papai i marakui z limonką

5 słoików (po 200 ml)
Łatwy
40 min
Egzotyczny dżem z papają, marakują i limonką
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Składniki
3 szt.papai
6 szt.marakui
1 szt.limonki
1 opak.Żelfixu 2:1 Dr. Oetkera
500 gcukru

Zobacz produkty

Picture - Żelfixu 2:1 Dr. Oetkera

Sposób przygotowania

Papaje obierz ze skórki, usuń pestki, odważ 700 g miąższu i umieść w kielichu blendera i zmiksuj do uzyskania płynnej konsystencji. Mus przelej do garnka. Z marakui łyżką wydrąż pestki i umieść w garnku z dodatkiem wyciśniętego soku z limonki. Owoce wymieszaj z Żelfixem, dokładnie wymieszaj i zagotuj mieszając. Następnie dodaj cukier, wymieszaj. Usuń zbędną pianę i gotuj jeszcze przez ok. 3 minuty. Gotowy dżem przelej do wyparzonych wcześniej słoiczków. Zamknij szczelnie i odstaw do góry dnem na ok. ½ h.