Flag

Dżem z kiwi

5 słoików (po 200 ml)
Łatwy
40 min
Przepis na domowy, orzeźwiający dżem z kiwi. Świetnie sprawdzi się do gofrów, naleśników i innych deserów.
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Składniki
1200 gkiwi
1 opak.Żelfixu 2:1 Dr. Oetkera
500 gcukru
1,5 łyżkisoku z cytryny

Zobacz produkty

Picture - Żelfixu 2:1 Dr. Oetkera

Sposób przygotowania

Kiwi obierz ze skórki, usuń białe, twarde części, pokrój w drobną kostkę, odważ 1 kilogram. Owoce przełóż do garnka i wsyp Żelfix, dokładnie wymieszaj i zagotuj mieszając. Następnie dodaj cukier, wymieszaj. Masę doprowadź do wrzenia ciągle mieszając i gotuj 1 - 2 minuty. Łyżką cedzakową zbierz powstałą podczas gotowania pianę. Do dżemu dodaj sok z cytryny i wymieszaj. Dżem nałóż do wyparzonych wcześniej słoików i szczelnie zamknij. Słoiki odstaw do góry dnem na ok. 1/2 h.