Flag

Dżem truskawkowy z rabarbarbarem

ok. 5 słoików (po 200 ml)
Średni
40 min
Słodki smak letnich truskawek w połączeniu z kwaśnym rabarbarem
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Składniki
500 gtruskawek
700 grabarbaru
1 opak.Żelfixu 2:1 Dr. Oetkera
500 gcukru

Zobacz produkty

Picture - Żelfixu 2:1 Dr. Oetkera

Sposób przygotowania

Truskawki umyj i usuń szypułki, większe pokrój na pół. Rabarbar umyj, obierz ze skórki i pokrój na małe kawałki. Odmierz 1 kilogram owoców i przełóż je do garnka. Owoce wymieszaj z Żelfixem, dokładnie wymieszaj i zagotuj mieszając. Następnie dodaj cukier, wymieszaj. Całość zagotuj, mieszając od czasu do czasu. Po upływie 3 min. od zagotowania zdejmij z palnika i przelej do wyparzonych wcześniej słoiczków, wypełniając je do pełna. Odstaw na ok. 1/2 h do góry dnem.