Flag

Dżem śliwkowy z brzoskwiniami i wanilią

5 słoików (po 200 ml)
Łatwy
40 min
Perfekcyjne połączenie śliwek z brzoskwiniami i nutą wanilii
Składniki
Przygotowanie
Porady i wskazówki
Zamiast Laski wanilii możesz użyć zamiennie Pasty waniliowej Intense, Ekstraktu naturalnego z wanilii Bourbon lub Cukru z wanilią Bourbon Dr. Oetkera w proporcji 2-4 łyżeczki na 250 g mąki lub 500 g masy.
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Składniki
600 gbrzoskwiń
600 gśliwek Renklod
1 opak.Żelfixu 2:1 Dr. Oetkera
500 gcukru
1 opak.Laski wanilii z Wysp Pacyfiku Dr. Oetkera

Zobacz produkty

Picture - Żelfixu 2:1 Dr. Oetkera
Picture - Laski wanilii z Wysp Pacyfiku Dr. Oetkera

Sposób przygotowania

Brzoskwinie obierz ze skórki, wypestkuj. Odważ 500 g i pokrój na kawałki. Śliwki wypestkuj, również odważ 500 g. Umieść w kielichu blendera, zmiksuj. Przelej do garnka, wymieszaj z pokrojonymi brzoskwiniami i Żelfixem, zagotuj mieszając. Następnie dodaj cukier, wymieszaj. Laskę wanilii natnij wzdłuż, łyżką wybierz ziarenka i dodaj je, razem z laską, do owoców. Cały czas mieszając, zagotuj dżem. Po upływie 5 minut usuń laskę i przelej do słoiczków. Odstaw na 1/2 h do góry dnem.

Porady i wskazówki