Flag

Drożdżowe zajączki

ok. 12 sztuk
Średni
40 min
Drożdżowe zajączki urozmaicą wiosenne śniadanie
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto
250 mlmleka
80 gmasła
600 gmąki
1 opak.Drożdży suszonych instant 7 g Dr. Oetkera
100 gcukru
0,25 łyżeczkisoli
2 szt.jajek
Do smarowania
1 szt.jajka
6 łyżekwody
Do dekoracji
1 opak.Pisaków cukrowych Dr. Oetkera
1 opak.Perełek Musssujących Dr. Oetkera
1 opak.dekoracji z opłatka

Zobacz produkty

Picture - Drożdży suszonych instant 7 g Dr. Oetkera
Picture - Pisaków cukrowych Dr. Oetkera
Picture - Perełek Musssujących Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Picture - 1. Zające s.1 Ciasta drożdżowe  .48297_1.jpg

Mleko lekko podgrzej. Rozpuść i przestudź masło. Mąkę przesiej do miski, dodaj drożdże, cukier, sól i dokładnie wymieszaj. Do suchych składników dodaj jajka i ciepłe mleko. Całość zagnieć. Pod koniec stopniowo dodawaj płynne masło i zagniataj do uzyskania gładkiego, sprężystego ciasta.

2
Picture - 1. Zające s.2 poprawka Ciasta drożdżowe  .48341_1.jpg

Ciasto umieść w misce, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia (aż podwoi swoją objętość).

3
Picture - 1. Zające s.3 poprawka ..Ciasta drożdżowe  .48379_1.jpg

Po wyrośnięciu ciasto krótko zagnieć i podziel na części: 12 większych kulek (na tułów), 12 mniejszych kulek (na głowę) i jeden kawałek, z którego formujemy wałek. W czasie formowania pojedynczych kulek przykryj pozostałe części ciasta, aby nie obsychały.

4
Picture - zajace_step4.jpg

Każdą większą kulkę połącz z mniejszą smarując na łączeniu roztrzepanym jajkiem i układaj na blasze. Z wałka ciasta odcinaj bardzo wąskie paski (uszy), układaj je na głowie zająca na płasko (do góry stroną z której było cięcie, dzięki temu uzyskasz charakterystyczny kształt ucha).

5
Picture - zajace_step5.jpg

Patyczkiem dociśnij końcówki uszu na głowie zająca, tak aby się z nią zlepiły. Po wykonaniu wszystkich zajączków przykryj je ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na ok. 30 min. Przed pieczeniem posmaruj zajączki roztrzepanym jajkiem z wodą.


Pieczenie

Blachę z zajączkami wstaw do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 20 - 25 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C


Po ostudzeniu udekoruj pisakami, perełkami i kwiatkami z opłatka.