Flag

Domowe Racuchy

ok. 15 - 20 sztuk
Łatwy
40 min
Pyszne racuchy, smakują jak u Mamy :)
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Składniki
400 gmąki
1 opak.Drożdży suszonych instant 7 g Dr. Oetkera
2 łyżkicukru
0,5 opak.Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
1 szczyptasoli
1 szt.jajka
300 mlmleka (ciepłego)
Do dekoracji
3 łyżkicukru pudru
100 gjagód
100 gmalin

Zobacz produkty

Picture - Drożdży suszonych instant 7 g Dr. Oetkera
Picture - Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Mąkę przesiej do miski, dodaj drożdże, cukier, cukier wanilinowy, szczyptę soli i dokładnie wymieszaj .
Następnie dodaj jajko, ciepłe mleko i zmiksuj (najlepiej końcówkami do zagniatania ciasta) na jednolite ciasto.
Misę z ciastem przykryj folią spożywczą i odstaw na około 40-60 minut w ciepłe miejsce aż podwoi objętość.
Na patelni rozgrzej większą ilość oleju (na głębokość około 3-5 mm).
Do małej miseczki nalej trochę oleju i zanurzaj w niej łyżkę, a następnie nabieraj nią porcje ciasta i kładź na patelni. 
Smaż na złoty kolor z obu stron. Usmażone racuszki odkładaj na ręcznik papierowy.

2

Dekorowanie

Racuszki podawaj posypane cukrem pudrem i udekorowane świeżymi owocami.