Flag

Czekoladowy deser z chia i musem malinowym

ok. 4 porcji
Łatwy
20 min
Budyń czekoladowy z nasionami chia i musem z malin
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Budyń
600 mlmleka
1 opak.Budyniu smak czekoladowy Dr. Oetkera
30 gcukru lub cukru trzcinowego
3 łyżkiChia nasion szałwii hiszpańskiej
Mus
200 gmalin
150 mlwody (wrzącej)
1 łyżkacukru trzcinowego
0,5 łyżeczkiŻelatyny 20 g Dr. Oetkera

Zobacz produkty

Picture - Budyniu smak czekoladowy Dr. Oetkera
Picture - Żelatyny 20 g Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Z porcji mleka odlej ok. 150 ml i wymieszaj w nim budyń. Pozostałe mleko zagotuj z cukrem, pod koniec wlewając wymieszany proszek budyniowy. Mieszaj energicznie rózgą do zgęstnienia budyniu, na koniec dodaj nasiona chia, wymieszaj. Budyń rozlej do czterech pucharków, przykryj folią spożywczą, tak by stykała się z budyniem i odstaw do wystudzenia.

2

Mus malinowy

Maliny zmiksuj blenderem (mrożone wcześniej rozmroź). We wrzątku rozpuść łyżkę cukru, po czym dodaj 1/2 łyżeczki żelatyny, wymieszaj. Ważne, by maliny po zblendowaniu nie były zimne, aby ze względu na zróżnicowanie temperatur uniknąć grudek. Do rozpuszczonej żelatyny dodaj najpierw kolejno kilka łyżek malin, po czym przelej do pozostałych malin i dokładnie wymieszaj. Mus przelej na wierzch budyniu i odstaw na ok. 1 h do lodówki do stężenia musu.