Flag

Czekoladowa pomarańcza

ok. 12 - 14 porcji
Łatwy
20 min
Gotowana pomarańcza w słodkiej polewie nie tylko na świąteczny stół
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Pomarańcze
2 szt.pomarańczy
200 mlwody
200 gcukru
1 szt.cytryny (sok z cytryny)
Do dekoracji
1 opak.Polewy gotowej deserowej Dr. Oetkera
1 opak.Pisaka żelowego złotego Dr. Oetkera
1 opak.Blasku pereł Dr. Oetkera

Zobacz produkty

Picture - Polewy gotowej deserowej Dr. Oetkera
Picture - Pisaka żelowego złotego Dr. Oetkera
Picture - Blasku pereł Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Pomarańcze umyj, sparz i pokrój w plastry o grubości ok. 5 – 6 mm. Wodę wlej do garnka, wsyp cukier i dodaj sok z cytryny. Całość podgrzewaj do rozpuszczenia cukru. Plastry pomarańczy przełóz do syropu i gotuj na małym ogniu obracając je co jakiś czas na drugą stronę ok. 30 minut. Plastry wyjmij z garnka i odstaw na kratkę, aby ociekły z syropu.

2

Dekorowanie

Polewę rozpuść w kąpieli wodnej i przelej do miseczki. Plastry pomarańczy maczaj w płynnej polewie. Nie zastygniętą polewę na pomarańczach uekoruj pisakiem i posypkami.