PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Czekoladowa pomarańcza

Gotowana pomarańcza w słodkiej polewie nie tylko na świąteczny stół

o 12 - 14 porcji

łatwy 20 min

Składniki

Składniki

do przepisu Czekoladowa pomarańcza

Pomarańcze:

2 szt. pomarańczy
200 ml wody
200 g cukru
1 szt. cytryny (sok z cytryny)

Do dekoracji:

1 opak. Polewy gotowej deserowej Dr. Oetkera
1 opak. Pisaka żelowego złotego Dr. Oetkera
1 opak. Blasku pereł Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Pomarańcze umyj, sparz i pokrój w plastry o grubości ok. 5 – 6 mm. Wodę wlej do garnka, wsyp cukier i dodaj sok z cytryny. Całość podgrzewaj do rozpuszczenia cukru. Plastry pomarańczy przełóz do syropu i gotuj na małym ogniu obracając je co jakiś czas na drugą stronę ok. 30 minut. Plastry wyjmij z garnka i odstaw na kratkę, aby ociekły z syropu.

2

Dekorowanie

Polewę rozpuść w kąpieli wodnej i przelej do miseczki. Plastry pomarańczy maczaj w płynnej polewie. Nie zastygniętą polewę na pomarańczach uekoruj pisakiem i posypkami.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Czekoladowa pomarańcza

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 666kJ
159kcal
657kJ
157kcal
Tłuszcz 3.41g 3.38g
Węglowodany 31.93g 31.61g
Białko 0.66g 0.65g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

Fascynujący świat wanilii

Czy wiesz, że wanilia to odmiana storczyka, a jej kwiat rozkwita tylko na jeden dzień? Poznaj sekretne życie przyprawy droższej od srebra. Więcej