do przepisu Czekoladowa pomarańcza
2 szt. | pomarańczy |
200 ml | wody |
200 g | cukru |
1 szt. | cytryny (sok z cytryny) |
1 opak. | Polewy gotowej deserowej Dr. Oetkera |
1 opak. | Pisaka żelowego złotego Dr. Oetkera |
1 opak. | Blasku pereł Dr. Oetkera |
Pomarańcze umyj, sparz i pokrój w plastry o grubości ok. 5 – 6 mm. Wodę wlej do garnka, wsyp cukier i dodaj sok z cytryny. Całość podgrzewaj do rozpuszczenia cukru. Plastry pomarańczy przełóz do syropu i gotuj na małym ogniu obracając je co jakiś czas na drugą stronę ok. 30 minut. Plastry wyjmij z garnka i odstaw na kratkę, aby ociekły z syropu.
Polewę rozpuść w kąpieli wodnej i przelej do miseczki. Plastry pomarańczy maczaj w płynnej polewie. Nie zastygniętą polewę na pomarańczach uekoruj pisakiem i posypkami.
NA PORCJĘ / SZT. | NA 100 G / ML | |
---|---|---|
Wartość energetyczna |
666kJ 159kcal |
657kJ 157kcal |
Tłuszcz | 3.41g | 3.38g |
Węglowodany | 31.93g | 31.61g |
Białko | 0.66g | 0.65g |