PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Czekoladowa pomarańcza

Gotowana pomarańcza w słodkiej polewie nie tylko na świąteczny stół

ok. 12 - 14 porcji

łatwy 20 min

Składniki

Składniki

do przepisu Czekoladowa pomarańcza

Pomarańcze:

2 szt. pomarańczy
200 ml wody
200 g cukru
1 szt. cytryny (sok z cytryny)

Do dekoracji:

1 opak. Polewy gotowej deserowej Dr. Oetkera
1 opak. Pisaka żelowego złotego Dr. Oetkera
1 opak. Blasku pereł Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Pomarańcze umyj, sparz i pokrój w plastry o grubości ok. 5 – 6 mm. Wodę wlej do garnka, wsyp cukier i dodaj sok z cytryny. Całość podgrzewaj do rozpuszczenia cukru. Plastry pomarańczy przełóz do syropu i gotuj na małym ogniu obracając je co jakiś czas na drugą stronę ok. 30 minut. Plastry wyjmij z garnka i odstaw na kratkę, aby ociekły z syropu.

2

Dekorowanie

Polewę rozpuść w kąpieli wodnej i przelej do miseczki. Plastry pomarańczy maczaj w płynnej polewie. Nie zastygniętą polewę na pomarańczach uekoruj pisakiem i posypkami.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Czekoladowa pomarańcza

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 666 kJ
159 kcal
657 kJ
157 kcal
Tłuszcz 3.41 g 3.38 g
Węglowodany 31.93 g 31.61 g
Białko 0.66 g 0.65 g