Flag

Czekoladowa kostka chałwowa

ok. 16 porcji
Średni
40 min
Pyszne, czekoladowe ciasto przekładane chałwowym kremem. Polane delikatną chałwową polewą. Zasmakuje każdemu!
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Biszkopt
5 szt.jajek
150 gcukru
50 mloleju
70 gmąki
40 gmąki ziemniaczanej
1 łyżeczkaProszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
2 łyżkikakao
Krem chałwowy
600 mlmleka
2 opak.Budyniu smak śmietankowy Dr. Oetkera
70 gcukru
200 gchałwy waniliowej
200 gmasła o temp. pokojowej
Polewa
150 gchałwy waniliowej
200 mlśmietanki 30% tł.
Do dekoracji
50 gchałwy waniliowej

Zobacz produkty

Picture - Proszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
Picture - Budyniu smak śmietankowy Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Blachę o wym. 24 cm x 28 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do temp. 180°C. Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywno z cukrem. Do masy dodaj żółtka i dalej ubijaj. Cienkim strumieniem wlewaj olej. Wymieszaj mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek do pieczenia i kakao. Delikatnie wmieszaj je do masy jajecznej. Ciasto przełóż do blachy.

2

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 40 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C


Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika, ostudź, a następnie przekrój na dwa blaty.

3

Krem chałwowy

Z 600 ml mleka odlej 200 ml i wymieszaj w nim budyń z cukrem. Pozostałe mleko zagotuj. Pod koniec wlewaj wymieszany budyń i ponownie zagotuj, cały czas mieszając rózgą. Ugotowany budyń przełóż do miseczki i przykryj folią spożywczą tak, aby stykała się ona z budyniem. Odstaw do wystudzenia, a następnie zmiksuj budyń z chałwą. Masło utrzyj za pomocą miksera do puszystej konsystencji, a następnie dodawaj do niego partiami budyń, za każdym razem krótko miksując. Kremem przełóż ciasto, a następnie przygotuj polewę.

4

Polewa

Chałwę pokrusz i ciągle mieszając podgrzewaj ją ze śmietanką, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Polewę wylej na wystudzone ciasto, posyp pokruszoną chałwą i wstaw je do lodówki na kilka godzin.