Flag

Cytrynowy sernik New York

12 porcji
Średni
20 min
Pyszny sernik pieczony w kąpieli wodnej na spodzie z herbatników
Składniki
Przygotowanie
Porady i wskazówki
Kąpiel wodna: zagotuj wodę i wlej ją na blachę z wyposażenia piekarnika. Blachę wstaw na najniższy poziom nagrzanego piekarnika.
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Spód
150 gherbatników
75 gmasła (rozpuszczonego)
Masa serowa
1000 gtwarogu trzykrotnie mielonego
240 gcukru
3 łyżkimąki
2 łyżeczkiEkstraktu naturalnego Cytryna z Sycylii Dr. Oetkera
4 szt.jajek
200 gśmietany 18% tł.
Polewa
200 gśmietany 18% tł.
1 łyżkacukru pudru

Zobacz produkty

Picture - Ekstraktu naturalnego Cytryna z Sycylii Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Brzegi tortownicy o śr. 24 cm wysmaruj masłem, a dno wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 180°C. Masło rozpuść i odstaw do przestygnięcia. Herbatniki drobno pokrusz i połącz z rozpuszczonym masłem. Ciasteczkową masą wyłóż spód tortownicy. Wstaw do lodówki na ok. 15 minut.

2

Masa serowa

Składniki na masę serową przełóż do miski i dokładnie wymieszaj do momentu połączenia się składników. Masę przelej do formy ze schłodzonym spodem i wstaw do piekarnika.

3

Pieczenie

Na spodzie piekarnika ustaw głęboką blaszkę z wyposażenie piekarnika i wypełnij ją dzbankiem wrzącej wody. Poziom nad blaszką z wodą ustaw formę z ciastem.

Czas pieczenia: ok. 10 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C


Po tym czasie zmniejsz temp.

Czas pieczenia: ok. 90 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 110 °C


Upieczony sernik ostudź w lekko uchylonym piekarniku.

4

Polewa

Śmietanę oraz przesiany cukier puder zmiksuj do połączenia się składników i polej nią upieczony sernik. Wstaw do lodówki na kilka godzin do schłodzenia.

Porady i wskazówki

  • Kąpiel wodna: zagotuj wodę i wlej ją na blachę z wyposażenia piekarnika. Blachę wstaw na najniższy poziom nagrzanego piekarnika.