Flag

Cytrynowa pianka z czekoladą

ok. 16 porcji
Średni
40 min
Lekkie, piankowe ciasto z czekoladową polewą
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Masa sernikowa
600 mlwody
2 opak.Galaretki o smaku cytrynowym Dr. Oetkera
65 - 70 gbiszkoptów
500 mlśmietanki 30% tł. (schłodzonej)
Polewa
100 gczekolady mlecznej
50 mlśmietanki 30% tł.

Zobacz produkty

Picture - Galaretki o smaku cytrynowym Dr. Oetkera
1

Masa sernikowa

Zagotuj wodę i odmierz 600 ml wody. Zawartość torebki z galaretką wsyp do wody i dokładnie wymieszaj, aż do rozpuszczenia. Okrągłą formę wyłóż papierem do pieczenia. Na dnie ułóż biszkopty, układając je obok siebie. Do drugiego naczynia przelej schłodzoną śmietankę i ubij ją mikserem do uzyskania sztywnej i puszystej konsystencji. Ciągle mieszając, wlewaj tężejącą galaretkę ( ważne, aby galaretka nie była zbyt płynna, ani za gęsta. Powinna być na tyle płynna, żeby można było ją swobodnie wlewać do śmietanki). Masę przelej do tortownicy i pozostaw ją do stężenia na około 2 godziny.

2

Polewa

Połamaną czekoladę mleczną i śmietankę umieść w miseczce, nad garnkiem z gotującą się wodą. Rozpuszczoną czekoladą udekoruj ciasto. Wstaw do lodówki na 30 minut.