Flag

Creme brulee z owocami

ok. 4 - 5 porcji
Średni
20 min
Creme brulee z Pastą waniliową
Składniki
Przygotowanie
Porady i wskazówki
Zamiast Pasty waniliowej Intense możesz użyć zamiennie Ekstraktu naturalnego z wanilii Bourbon lub Cukru z wanilią Bourbon Dr. Oetkera w proporcji 2-4 łyżeczki na 250 g mąki lub 500 g masy lub ziarenek z 1 Laski wanilii z Wysp Pacyfiku Dr. Oetkera.
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Krem
500 mlśmietanki 30% tł.
2 łyżeczkiPasty waniliowej z wanilii Bourbon z Madagaskaru z ziarenkami wanilii 19 g Dr. Oetkera
6 szt.żółtek
80 gcukru
Do dekoracji
4 - 5 łyżeczekcukru
200 gborówek amerykańskich

Zobacz produkty

Picture - Pasty waniliowej z wanilii Bourbon z Madagaskaru z ziarenkami wanilii 19 g Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Przygotuj 4 kokilki żaroodporne i ustaw je na głębokiej blasze np. z wyposażenia piekarnika. Piekarnik nagrzej do temp. 110°C.


Śmietankę razem z pastą waniliową podgrzej w rondelku a gdy tylko się zagotuje od razu zdejmij z palnika. Żółtka wymieszaj rózgą w misce a następnie dodaj powoli zagotowaną śmietankę i dokładnie ale delikatnie wymieszaj(aby nie napowietrzyć masy). Rozlej masę po równo do kokilek.

2

Pieczenie

Kokilki wstaw do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 60 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 110 °C


Po upieczeniu wystudź deser w uchylonym piekarniku, a po wystudzeniu schłodź w lodówce ok. 3 - 4 h.

3

Karmelowa skorupka

Po schłodzeniu, osusz wierzch każdego kremu ręcznikiem papierowym i posyp łyżeczką cukru. Cukier opal palnikiem cukierniczym lub skarmelizuj pod mocno rozgrzanym grillem w piekarniku - przez kilkanaście sekund, tak by nie podgrzać deseru.


Podawaj z ulubionymi owocami lub konfiturami.

Porady i wskazówki