Flag

Ciasto z malinami i bitą śmietaną

ok. 8 - 10 porcji
Średni
40 min
Maliny otulone śmietanką na puszystym biszkopcie
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Biszkopt
2 łyżkimąki
2 szt.jajek
0,5 szkl.cukru
0,5 opak.Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
2 łyżkiwody
1 łyżkasoku z cytryny
0,5 łyżeczkiProszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
Masa
2 łyżeczkiŻelatyny 20 g Dr. Oetkera
500 mlwody
5 łyżekcukru
2 szt.żółtek
1 łyżkasoku z cytryny
8 łyżeksyropu malinowego
200 gmalin świeżych lub mrożonych
250 gserka homogenizowanego waniliowego
Do nasączenia
2 łyżkicukru
4 łyżkiwody
2 łyżkisoku z cytryny
Obłożenie
500 mlśmietanki 30% tł. (schłodzonej)
2 łyżkicukru pudru
2 opak.Śmietan-fixu Dr. Oetkera

Zobacz produkty

Picture - Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
Picture - Proszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
Picture - Żelatyny 20 g Dr. Oetkera
Picture - Śmietan-fixu Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania ciasta

Tortownicę o średnicy 24 cm wysmarować tłuszczem i obsypać mąką. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno, dodać cukier, cukier wanilinowy, wodę oraz sok z cytryny. Kolejno dodawać żółtka mieszając mikserem na najniższych obrotach. Następnie stopniowo dodawać mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie mieszając łyżką. Ciasto nałożyć do przygotowanej formy.

2

Pieczenie

Formę wstawić do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 35 - 40 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C


Upieczony biszkopt wystudzić, a następnie wyciąć koło o średnicy 16 cm i nasączyć przygotowanym ponczem.

3

Masa

Żelatynę namoczyć na 5 min. w zimnej wodzie. Żółtka z cukrem ubić na parze na puszystą masę, ostudzić. Maliny zmiksować, dodać łyżkę soku z cytryny. Naczynie z żelatyną wstawić do garnka z gorącą wodą, gdy żelatyna będzie płynna wymieszać ją z gorącym syropem malinowym i schłodzić. Do masy żelatynowej dodawać po trochę masy malinowej i serka homogenizowanego, razem wymieszać. Do miski o średnicy u góry 16 cm nałożyć mieszankę malinową, zostawić w lodówce do stężenia.

4

Obłożenie

Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru i Śmietan-fixu. Biszkopt położyć na talerzu, wyłożyć na niego masę malinową z miski, podważając brzegi nożem, a następnie obłożyć bitą śmietaną, formując kulę.