PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Ciasto z jabłkami i śliwkami

Ciasto drożdżowe ze słodką nutą śliwek i kwaśnym smakiem jabłek

o 36 porcji

średnie 60 Minuty

Składniki

Składniki

do przepisu Ciasto z jabłkami i śliwkami

Ciasto:

200 ml mleka
50 g masła lub margaryny
375 g mąki
1 opak. Drożdży suszonych instant Dr. Oetkera
50 g cukru
1 opak. Cukru wanilinowego 8 g Dr. Oetkera
1 szczypta soli
1 szt. jajek

Krem:

2 opak. Budyniu smak waniliowy Dr. Oetkera
300 ml śmietanki 30% tł.
4 łyżki cukru
400 ml mleka

Obłożenie:

450 g śliwek węgierek
300 g jabłek
250 g konfitury brzoskwiniowej
30 g migdałów (płatków)

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Mleko podgrzać w małym garnku i rozpuścić w nim masło lub margarynę. Mąkę zmieszać w misce z drożdżami. Dodać pozostałe składniki oraz mleko z tłuszczem i wyrobić ciasto. Następnie ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, aby wyrosło.

Następnie ciasto przełożyć na blat i ponownie lekko zagnieść. Ciasto rozwałkować na blasze (o wym. 40 x 30 cm) i jako brzeg ułożyć przy cieście kilkakrotnie złożone paski folii aluminiowej.

2

Krem

Budynie zmieszać ze śmietanką i cukrem. Mleko zagotować, dodać rozrobiony budyń i cały czas mieszając doprowadzić do wrzenia. Odstawić do przestudzenia przykrywając powierzchnię kremu folią spożywczą. Następnie krem rozsmarować na cieście. Ciasto z kremem odstawić, aby wyrosło.

3

Obłożenie

Śliwki oraz jabłka umyć, osuszyć. Ze śliwek usunąć pestki, połówki ponacinać z góry. Jabłka obrać, podzielić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne i pokroić w plastry. Jabłka i śliwki ułożyć warstwowo na kremie (śliwki ułożyć nacięciem do góry).

4

Pieczenie

Blachę z ciastem wstawić do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  180 °C

Piekarnik elektryczny:  180 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 40 min.

Jeszcze ciepłe ciasto posmarować konfiturą. Na koniec posypać płatkami migdałów.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Ciasto z jabłkami i śliwkami

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 536kJ
128kcal
733kJ
175kcal
Tłuszcz 4.85g 6.64g
Węglowodany 19.24g 26.35g
Białko 2.48g 3.40g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

NASZE PRODUKTY

Słodkie dekoracje

Stwórz oryginalne ciasto na każdą okazję!