PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Ciasto z jabłkami i śliwkami

Ciasto drożdżowe ze słodką nutą śliwek i kwaśnym smakiem jabłek

o 36 porcji

średni 60 min

Składniki

Składniki

do przepisu Ciasto z jabłkami i śliwkami

Ciasto:

200 ml mleka
50 g masła lub margaryny
375 g mąki
1 opak. Drożdży suszonych instant Dr. Oetkera
50 g cukru
1 opak. Cukru wanilinowego 8 g Dr. Oetkera
1 szczypta soli
1 szt. jajek

Krem:

2 opak. Budyniu smak waniliowy Dr. Oetkera
300 ml śmietanki 30% tł.
4 łyżki cukru
400 ml mleka

Obłożenie:

450 g śliwek węgierek
300 g jabłek
250 g konfitury brzoskwiniowej
30 g migdałów (płatków)

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Mleko podgrzać w małym garnku i rozpuścić w nim masło lub margarynę. Mąkę zmieszać w misce z drożdżami. Dodać pozostałe składniki oraz mleko z tłuszczem i wyrobić ciasto. Następnie ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, aby wyrosło.

Następnie ciasto przełożyć na blat i ponownie lekko zagnieść. Ciasto rozwałkować na blasze (o wym. 40 x 30 cm) i jako brzeg ułożyć przy cieście kilkakrotnie złożone paski folii aluminiowej.

2

Krem

Budynie zmieszać ze śmietanką i cukrem. Mleko zagotować, dodać rozrobiony budyń i cały czas mieszając doprowadzić do wrzenia. Odstawić do przestudzenia przykrywając powierzchnię kremu folią spożywczą. Następnie krem rozsmarować na cieście. Ciasto z kremem odstawić, aby wyrosło.

3

Obłożenie

Śliwki oraz jabłka umyć, osuszyć. Ze śliwek usunąć pestki, połówki ponacinać z góry. Jabłka obrać, podzielić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne i pokroić w plastry. Jabłka i śliwki ułożyć warstwowo na kremie (śliwki ułożyć nacięciem do góry).

4

Pieczenie

Blachę z ciastem wstawić do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  180 °C

Piekarnik elektryczny:  180 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 40 min.

Jeszcze ciepłe ciasto posmarować konfiturą. Na koniec posypać płatkami migdałów.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Ciasto z jabłkami i śliwkami

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 536kJ
128kcal
733kJ
175kcal
Tłuszcz 4.85g 6.64g
Węglowodany 19.24g 26.35g
Białko 2.48g 3.40g
Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt