Flag

Ciasto z białą czekoladą i jagodami

ok. 12 porcji
Łatwy
20 min
Wyśmienite ciasto z dodatkiem aromatycznej wanilii Bourbon
Składniki
Przygotowanie
Porady i wskazówki
Zamiast Ekstraktu z wanilii Bourbon możesz użyć zamiennie Pasty waniliowej Intense, Cukru z wanilią Bourbon Dr. Oetkera w proporcji 2-4 łyżeczki na 250 g mąki lub 500 g masy lub ziarenek z 1 Laski wanilii z Wysp Pacyfiku Dr. Oetkera.
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto
200 gczekolady białej
100 gmasła
4 szt.jajek
150 gcukru
2 łyżeczkiEkstraktu naturalnego Wanilia Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetkera
250 gmąki
2 łyżeczkiProszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
1 szczyptasoli
100 gjagód (świeżych lub mrożonych)

Zobacz produkty

Picture - Ekstraktu naturalnego Wanilia Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetkera
Picture - Proszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Piekarnik nagrzej do 170°C. Tortownicę o śr. 24 cm wysmaruj masłem. Dno wyłóż papierem do pieczenia.

2

W garnku na małym ogniu rozpuść czekoladę z masłem. Odstaw do przestygnięcia. Ubij jajka z cukrem, dodaj ekstrakt, wymieszaj. Ciągle ubijając, cienkim strumieniem wlej do masy przestudzoną czekoladę z masłem. Dalej miksując, partiami dodaj mąkę, a następnie proszek do pieczenia i sól. Na koniec dodaj zamrożone jagody i delikatnie wymieszaj łyżką.

3

Pieczenie

Ciasto przelej do formy i wstaw do piekarnika. Piecz do tzw. suchego patyczka. Upieczone ciasto odstaw do wystudzenia.

Czas pieczenia: ok. 45 - 50 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 170 °C

Porady i wskazówki