PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Ciasto z białą czekoladą i jagodami z waniliową nutą

Wyśmienite ciasto z dodatkiem aromatycznej wanilii Bourbon

o 12 porcji

łatwy 20 min

Składniki

Składniki

do przepisu Ciasto z białą czekoladą i jagodami z waniliową nutą

Ciasto:

200 g czekolady białej
100 g masła
4 szt. jajek
150 g cukru
2 łyżeczki Ekstraktu naturalnego Wanilia Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetkera
250 g mąki
2 łyżeczki Proszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
1 szczypta soli
100 g jagód mrożonych

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Piekarnik nagrzej do 170°C. Tortownicę o śr. 24 cm wysmaruj masłem. Dno wyłóż papierem do pieczenia.

2

W garnku na małym ogniu rozpuść czekoladę z masłem. Odstaw do przestygnięcia. Ubij jajka z cukrem, dodaj ekstrakt, wymieszaj. Ciągle ubijając, cienkim strumieniem wlej do masy przestudzoną czekoladę z masłem. Dalej miksując, partiami dodaj mąkę, a następnie proszek do pieczenia i sól. Na koniec dodaj zamrożone jagody i delikatnie wymieszaj łyżką.

3

Pieczenie

Ciasto przelej do formy i wstaw do piekarnika. Piecz do tzw. suchego patyczka. Upieczone ciasto odstaw do wystudzenia.

Piekarnik gazowy:  170 °C

Piekarnik elektryczny:  170 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 45 - 50 min.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Ciasto z białą czekoladą i jagodami z waniliową nutą

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1310kJ
313kcal
1491kJ
356kcal
Tłuszcz 15.53g 17.64g
Węglowodany 38.01g 43.19g
Białko 6.09g 6.92g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

Fascynujący świat wanilii

Czy wiesz, że wanilia to odmiana storczyka, a jej kwiat rozkwita tylko na jeden dzień? Poznaj sekretne życie przyprawy droższej od srebra. Więcej