PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Ciasto z białą czekoladą i jagodami z waniliową nutą

Wyśmienite ciasto z dodatkiem aromatycznej wanilii Bourbon

ok. 12 porcji

łatwy 20 min

Składniki

Składniki

do przepisu Ciasto z białą czekoladą i jagodami z waniliową nutą

Ciasto:

200 g czekolady białej
100 g masła
4 szt. jajek
150 g cukru
2 łyżeczki Ekstraktu naturalnego Wanilia Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetkera
250 g mąki
2 łyżeczki Proszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
1 szczypta soli
100 g jagód mrożonych

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Piekarnik nagrzej do 170°C. Tortownicę o śr. 24 cm wysmaruj masłem. Dno wyłóż papierem do pieczenia.

2

W garnku na małym ogniu rozpuść czekoladę z masłem. Odstaw do przestygnięcia. Ubij jajka z cukrem, dodaj ekstrakt, wymieszaj. Ciągle ubijając, cienkim strumieniem wlej do masy przestudzoną czekoladę z masłem. Dalej miksując, partiami dodaj mąkę, a następnie proszek do pieczenia i sól. Na koniec dodaj zamrożone jagody i delikatnie wymieszaj łyżką.

3

Pieczenie

Ciasto przelej do formy i wstaw do piekarnika. Piecz do tzw. suchego patyczka. Upieczone ciasto odstaw do wystudzenia.

Piekarnik elektryczny: 170 °C

Piekarnik gazowy: 170 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: ok. 45 - 50 min.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Ciasto z białą czekoladą i jagodami z waniliową nutą

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1310 kJ
313 kcal
1491 kJ
356 kcal
Tłuszcz 15.53 g 17.64 g
Węglowodany 38.01 g 43.19 g
Białko 6.09 g 6.92 g