Flag

Ciasto ucierane z jabłkami

ok. 10 - 12 porcji
Średni
20 min
Soczysty smak jabłek zanurzony w lekkim cieście
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto
4 szt.jajek
220 gcukru
0,5 opak.Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
2 łyżeczkiProszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
250 gmasła
300 gmąki
3 szt.jabłek
3 łyżkicukru pudru (do posypania)

Zobacz produkty

Picture - Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
Picture - Proszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Foremkę tortową o śr. 24 cm wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.

2

Ciasto

Jajka umyć, oddzielić żółtka od białek. Z białek ubić mikserem sztywną pianę, pod koniec dodając cukier i cukier wanilinowy. Następnie dodać żółtka. Masło rozpuścić w garnku i ostudzić. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, połączyć z masą jajeczną i powoli dodawać ostudzone masło.


Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w ósemki. 3/4 jabłek dodać do ciasta, wymieszać i przełożyć do przygotowanej formy. Na wierzchu ułożyć pozostałe jabłka tak, by tworzyły rozetę.

3

Pieczenie

Formę wstawić do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 60 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 170 °C


Upieczone ciasto ostudzić, wyjać z formy i posypać cukrem pudrem.