PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Notwendige Cookies
Diese Cookies sind notwendig, damit die Basisfunktionen von oetker.de genutzt werden können.
Notwendige und Performance-Cookies
Die Performance-Cookies helfen darüber hinaus die Nutzung von oetker.de zu analysieren, damit wir die Qualität laufend messen und verbessern können.
Notwendige, Performance- und Marketing- & Dritt-Cookies
Diese Marketing- & Dritt Cookies helfen uns zudem, auf anderen Plattformen personalisierte Inhalte von oetker.de anzuzeigen.

Przepis na Ciasto Kopiec Kreta - Słodka pokusa

Kopiec w wersji z ajerkoniakiem i biszkoptami

ok. 20 porcji

średnie 20 Minut

Składniki

Składniki

do przepisu Ciasto Kopiec Kreta - Słodka pokusa

1 opak. Kopca Kreta Dr. Oetkera
125 g margaryny
75 ml mleka
2 szt. jajek
500 ml śmietanki 30% tł.
100 ml ajerkoniaku
15 szt. biszkoptów podłużnych
1 łyżeczka kakao (do posypania)

Przygotowanie

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania:

Mieszankę do wypieku ciasta wsypać do miski, dodać tłuszcz, jaja i mleko. Całość miksować początkowo na niskich, a następnie na wysokich obrotach przez 3 minuty. Do wymieszanego ciasta dodać płatki czekoladowe i wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem prostokątną blaszkę (39x23 cm).

2

Pieczenie:

Ciasto wstawić do piekarnika.

Piekarnik gazowy: 170°C

Piekarnik elektryczny: 170°C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: około 20 min.

Upieczone ciasto wystudzić.

3

Masa:

Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno. Do oddzielnego naczynia wlać 60 ml zimnej wody i 100 ml ajerkoniaku, wsypać mieszankę do masy i miksować przez 1 minutę. Dodać do ubitej śmietany i delikatnie wymieszać. Masę wyłożyć na ciasto, łyżeczką zrobić małe wgłębienia.

4

Dekorowanie:

Na masie ułożyć w równych odstępach 15 biszkoptów, lekko dociskając. Ciasto wstawić na 30 minut do lodówki. Przed podaniem posypać przez sitko 1 łyżeczką kakao.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Ciasto Kopiec Kreta - Słodka pokusa

Na porcję / szt. Na 100 g / ml
Wartość energetyczna 909kJ
216kcal
1351kJ
322kcal
Tłuszcz 14g 21g
Węglowodany 19g 28g
Białko 3.1g 4.5g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt