PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Ciasto dyniowe

Ciasto z dynią i przyprawą korzenną

o 15 porcji

średni 60 min

Składniki

Składniki

do przepisu Ciasto dyniowe

Ciasto:

300 g mąki
2 łyżeczki Proszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka Cynamonu mielonego z Indonezji Dr. Oetkera
1 łyżka Przyprawy korzennej Dr. Oetkera
500 g dyni (startej i dobrze odciśniętej z soku)
2 szt. jajek
150 g masła (rozpuszczonego)
220 g cukru trzcinowego
1 łyżeczka imbiru (startego lub 0,5 łyżeczki imbiru w proszku)
1 opak. Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
150 g orzechów włoskich (drobno pokrojonych i zarumienionych na suchej patelni)

Polewa:

1 opak. Polewy gotowej białej Dr. Oetkera
3 - 4 łyżki śmietanki 30% tł.

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Blachę o wym. 28 x 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, sól, cynamon, przyprawę korzenną i wszystko razem wymieszaj. Dynię umyj, usuń pestki i obierz ze skóry. Następnie zetrzyj na tarce o drobnych oczkach i wyłóż na sito, aby mocno odcisnąć sok łyżką. Dynię przełóż do drugiej miski, a następnie dodaj jajka, rozpuszczone masło, cukier, imbir, cukier wanilinowy, wymieszaj mikserem. Dodaj suche składniki i wymieszaj mikserem. Na koniec wsyp orzechy i wymieszaj łyżką.

2

Pieczenie

Ciasto przełóż do formy, wyrównaj i włóż do piekarnika na najniższą półkę.

Piekarnik gazowy:  190 °C

Piekarnik gazowy:  190 °C

Czas pieczenia: 60 min.

Upieczone ciasto odstaw do wystudzenia.

3

Polewa

Polewę przełóż do garnka i dodaj śmietankę. Całość rozpuść i wymieszaj. Polewą udekoruj ciasto.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Ciasto dyniowe

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1465kJ
350kcal
1319kJ
315kcal
Tłuszcz 19.82g 17.86g
Węglowodany 39.58g 35.66g
Białko 5.54g 4.99g
Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt