PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Ciasto dyniowe

Ciasto z dynią i przyprawą korzenną

o 15 porcji

średnie 60 Minuty

Składniki

Składniki

do przepisu Ciasto dyniowe

Ciasto:

300 g mąki
2 łyżeczki Proszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka Cynamonu mielonego z Indonezji Dr. Oetkera
1 łyżka Przyprawy korzennej Dr. Oetkera
500 g dyni (startej i dobrze odciśniętej z soku)
2 szt. jajek
150 g masła (rozpuszczonego)
220 g cukru trzcinowego
1 łyżeczka imbiru (startego lub 0,5 łyżeczki imbiru w proszku)
1 opak. Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
150 g orzechów włoskich (drobno pokrojonych i zarumienionych na suchej patelni)

Polewa:

1 opak. Polewy gotowej białej Dr. Oetkera
3 - 4 łyżki śmietanki 30% tł.

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Blachę o wym. 28 x 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, sól, cynamon, przyprawę korzenną i wszystko razem wymieszaj. Dynię umyj, usuń pestki i obierz ze skóry. Następnie zetrzyj na tarce o drobnych oczkach i wyłóż na sito, aby mocno odcisnąć sok łyżką. Dynię przełóż do drugiej miski, a następnie dodaj jajka, rozpuszczone masło, cukier, imbir, cukier wanilinowy, wymieszaj mikserem. Dodaj suche składniki i wymieszaj mikserem. Na koniec wsyp orzechy i wymieszaj łyżką.

2

Pieczenie

Ciasto przełóż do formy, wyrównaj i włóż do piekarnika na najniższą półkę.

Piekarnik gazowy:  190 °C

Czas pieczenia: 60 min.

Upieczone ciasto odstaw do wystudzenia.

3

Polewa

Polewę przełóż do garnka i dodaj śmietankę. Całość rozpuść i wymieszaj. Polewą udekoruj ciasto.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Ciasto dyniowe

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1465kJ
350kcal
1319kJ
315kcal
Tłuszcz 19.82g 17.86g
Węglowodany 39.58g 35.66g
Białko 5.54g 4.99g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

NASZE PRODUKTY

Słodkie dekoracje

Stwórz oryginalne ciasto na każdą okazję!