Flag

Ciasto dyniowe

ok. 15 porcji
Średni
60 min
Ciasto z dynią i przyprawą korzenną
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto
300 gmąki
2 łyżeczkiProszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
1 łyżeczkasoli
1 łyżeczkacynamonu
1 łyżkaPrzyprawy korzennej Dr. Oetkera
500 gdyni (startej i dobrze odciśniętej z soku)
2 szt.jajek
150 gmasła (rozpuszczonego)
220 gcukru trzcinowego
1 łyżeczkaimbiru (startego lub 0,5 łyżeczki imbiru w proszku)
1 opak.Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
150 gorzechów włoskich (drobno pokrojonych i zarumienionych na suchej patelni)
Polewa
1 opak.Polewy gotowej białej Dr. Oetkera
3 - 4 łyżkiśmietanki 30% tł.

Zobacz produkty

Picture - Proszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
Picture - Przyprawy korzennej Dr. Oetkera
Picture - Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
Picture - Polewy gotowej białej Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Blachę o wym. 28 x 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, sól, cynamon, przyprawę korzenną i wszystko razem wymieszaj. Dynię umyj, usuń pestki i obierz ze skóry. Następnie zetrzyj na tarce o drobnych oczkach i wyłóż na sito, aby mocno odcisnąć sok łyżką. Dynię przełóż do drugiej miski, a następnie dodaj jajka, rozpuszczone masło, cukier, imbir, cukier wanilinowy, wymieszaj mikserem. Dodaj suche składniki i wymieszaj mikserem. Na koniec wsyp orzechy i wymieszaj łyżką.

2

Pieczenie

Ciasto przełóż do formy, wyrównaj i włóż do piekarnika na najniższą półkę.

Czas pieczenia: 60 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 190 °C


Upieczone ciasto odstaw do wystudzenia.

3

Polewa

Polewę przełóż do garnka i dodaj śmietankę. Całość rozpuść i wymieszaj. Polewą udekoruj ciasto.