Flag

Ciasto cytrynowe z jagodami

ok. 16 porcji
Łatwy
20 min
Pyszne ciasto ze skórką cytrynową prosto z Włoch
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto
4 szt.jajek
200 gcukru
2 łyżeczkiEkstraktu naturalnego Cytryna z Sycylii Dr. Oetkera
200 mloleju
100 mlmleka
320 gmąki
2 łyżeczkiProszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
1 łyżeczkamąki (do obtoczenia jagód)
100 gjagód (świeżych lub mrożonych)
Do dekoracji
2 łyżkicukru pudru

Zobacz produkty

Picture - Ekstraktu naturalnego Cytryna z Sycylii Dr. Oetkera
Picture - Proszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Piekarnik nagrzej do 180°C. Blachę o wym. 24 x 28 cm wyłóż papierem do pieczenia.

2

Żółtka oddziel od białek. Białka ubij na sztywną pianę, dodaj 100 g cukru i ubijaj do uzyskania lśniącej konsystencji. Żółtka utrzyj w osobnej misce z resztą cukru i ekstraktem. Ciągle ucierając, cienkim strumieniem wlej olej, a następnie dodaj mleko. Całość dokładnie wymieszaj. Na koniec do masy dodaj ubitą pianę i delikatnie wymieszaj łyżką.

3

Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i wymieszaj z pozostałym ciastem mikserem na wolnych obrotach. Mrożone jagody obsyp mąką, aby nie opadły na dno ciasta. Przełóż jagody do ciasta i delikatnie wymieszaj. Całość przelej do przygotowanej blachy.

4

Pieczenie

Blachę z ciastem wstaw do piekarnika. Piecz do tzw. suchego patyczka.

Czas pieczenia: ok. 45 - 50 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C

5

Dekorowanie

Ostudzone ciasto oprósz cukrem pudrem.