Flag

Ciasto twarogowe

ok. 25 - 28 porcji
Średni
40 min
Dwuwarstwowe ciasto z twarogiem
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Masa
500 gtwarogu (zmielonego)
2 szt.żółtek
2 łyżeczkiCukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
5 łyżekcukru pudru
Ciasto
300 gmargaryny (miękkiej)
300 gcukru pudru
2 łyżeczkiCukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
3 mlAromatu rumowego Dr. Oetkera
4 szt.żółtek
6 szt.białka
60 mlmleka
400 gmąki
0,5 opak.Proszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
1 łyżkakakao
Do dekoracji
3 łyżkicukru pudru

Zobacz produkty

Picture - Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
Picture - Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
Picture - Aromatu rumowego Dr. Oetkera
Picture - Proszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Masa: Twaróg połączyć z żółtkami, cukrem pudrem, cukrem wanilinowym i wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.


Ciasto: Margarynę, cukier puder, cukier wanilinowy, aromat rumowy i żółtka wymieszać mikserem, a gdy ciasto będzie puszyste, dodać mleko i mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywno, delikatnie wymieszać z całą masą. Ciasto podzielić na połowę, do jednej części dodać kakao. Do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką prostokątnej formy (38 x 24 cm) nałożyć ciasto jasne, na wierzch masę serową, a następnie, na samą górę ciasto ciemne.

2

Pieczenie

Ciasto wstawić do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 60 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 170 °C

3

Dekorowanie

Po upieczeniu ciasto wyjąć z formy i posypać cukrem pudrem.