PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Notwendige Cookies
Diese Cookies sind notwendig, damit die Basisfunktionen von oetker.de genutzt werden können.
Notwendige und Performance-Cookies
Die Performance-Cookies helfen darüber hinaus die Nutzung von oetker.de zu analysieren, damit wir die Qualität laufend messen und verbessern können.
Notwendige, Performance- und Marketing- & Dritt-Cookies
Diese Marketing- & Dritt Cookies helfen uns zudem, auf anderen Plattformen personalisierte Inhalte von oetker.de anzuzeigen.

Przepis na Ciasteczka na Halloween

Kolorowe potwory i czarownice, dynie, czaszki i pająki...

ok. 40 - 50 sztuk

trudne 120 Minut

Składniki

Składniki

do przepisu Ciasteczka na Halloween

Ciasteczka:

200 g masła
200 g cukru pudru
360 g mąki
1 opak. Cukru wanilinowego 8 g Dr. Oetkera
1 szt. jajka
1 szt. żółtka

Do dekoracji:

5 opak. Lukru klasycznego białego Dr. Oetkera
1 opak. Barwnika spożywczego czerwonego Dr. Oetkera
1 opak. Barwnika spożywczego niebieskiego Dr. Oetkera
1 opak. Barwnika spożywczego zielonego Dr. Oetkera
1 opak. Barwnika spożywczego żółtego Dr. Oetkera
1 opak. Perełek srebrnych Dr. Oetkera
1 opak. Gwiazdek cukrowych Dr. Oetkera
100 g cukru

Przygotowanie

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki zagnieć możliwie szybko na jednolitą masę. Owiń w folię spożywczą i schłodź w lodówce ok. 1 h. Po schłodzeniu rozwałkuj ciasto lekko podsypując mąką na grubość 3-4 mm i wycinaj foremkami ciasteczka.

2

Pieczenie:

Ciastka układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Piekarnik gazowy: 180°C

Piekarnik elektryczny: 180°C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: około 15 - 20 min.

Po upieczeniu wystudź.

3

Dekorowanie:

Wszystkie lukry domowe przygotuj wg instrukcji na opakowaniu, każdy w osobnej miseczce. Jedną porcję pozostaw białą, do kolejnej wmieszaj 1/2 opakowania barwnika żółtego (na czapki, sowy, uśmiech dyni, oczy), do trzeciej porcji dodaj 1/2 barwnika żółtego i 3 krople barwnika czerwonego, aby uzyskać kolor pomarańczowy (dynie i skrzydła sowy). Czwartą porcję zabarw na zielono dodając 1/3 opakowania barwnika zielonego, a do ostatniej dodaj 1/3 opakowania barwnika niebieskiego i 2 krople czerwonego, a następnie wymieszaj do uzyskania koloru fioletowego. Gotowe zabarwione lukry przełóż do pojedynczych woreczków i odetnij końcówki, aby powstały malutkie otwory.

Ciastka dekoruj posypkami zanim lukier całkowicie zastygnie.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Ciasteczka na Halloween

Na porcję / szt. Na 100 g / ml
Wartość energetyczna 383kJ
91kcal
1753kJ
417kcal
Tłuszcz 2.8g 13g
Węglowodany 16g 71g
Białko 0.9g 4.1g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt