Flag

Ciasteczka motylki

ok. 16 - 20 sztuk
Średni
40 min
Kolorowe ciasteczka z kruchego ciasta z dodatkiem lukru różowego, białego i perełek błyszczących
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto
1 opak.Ciasta Kruchego Dr. Oetkera
100 gmasła
1 szt.jajka
Do dekoracji
2 opak.Lukru gotowego białego Dr. Oetkera
1 opak.Lukru gotowego różowego Dr. Oetkera
1 opak.Perełek Musssujących Dr. Oetkera

Zobacz produkty

Picture - Ciasta Kruchego Dr. Oetkera
Picture - Lukru gotowego białego Dr. Oetkera
Picture - Lukru gotowego różowego Dr. Oetkera
Picture - Perełek Musssujących Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Zawartość opakowania ciasta kruchego wsyp do miski, dodaj miękkie masło i jajko. Całość zagnieć do uzyskania gładkiego ciasta. Następnie zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na ok. 1 h. Wyjmij ciasto z lodówki na stolnicę wyłożoną papierem do pieczenia lub lekko posypaną mąką. Rozwałkuj na grubość ok. 0,5 cm i wycinaj foremką kształt motylka. Motylki układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do nagrzanego piekarnika.

2

Pieczenie

Ciastka piecz do czasu aż się zrumienią. Po upieczeniu ciastka przełóży na kratkę i odstaw do wystygnięcia.

Czas pieczenia: ok. 10 - 12 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C

3

Dekorowanie

Gdy ciastka całkowicie ostygną, przygotuj lukier. 

Wersja 1: Gotowy lukier przygotuj według instrukcji na opakowaniu. Zawartość saszetki przelej do rękawa cukierniczego lub foliowego woreczka co ułatwi dekorowanie. Końcówki przytnij na samym końcu, tworząc możliwie jak najmniejszą dziurkę. 


Wersja 2: Lukier przygotuj według instrukcji na opakowaniu. Następnie odetnij malutki róg opakowania i wyciśnij lukier na wypieki. Możesz pomóc sobie np. wykałaczką przy rozprowadzaniu lukru na wypieku. 


Lukrem polej skrzydełka motylków. Przed zastygnięciem lukru, udekoruj skrzydełka perełkami cukrowymi. Następnie rozgrzej lukier różowy w kąpieli wodnej i wypełnij nim „korpusy" motylków. Ciasteczka odstaw do całkowitego zastygnięcia lukru.