Flag

Ciasteczka gwiazdki z orzechami

ok. 20 - 30 sztuk
Łatwy
20 min
Pyszne połączenie czekolady z orzechami
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto
150 gmąki
0,5 łyżeczkiProszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
100 gcukru pudru
1 opak.Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
150 gmasła
150 gorzechów laskowych zmielonych
Do dekoracji
1 opak.kremu czekoladowo - orzechowego
1 opak.Polewy gotowej deserowej Dr. Oetkera
50 gorzechów laskowych

Zobacz produkty

Picture - Proszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
Picture - Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
Picture - Polewy gotowej deserowej Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać pozostałe składniki i za pomocą miksera z końcówkami do zagniatania wyrobić gładkie ciasto. Jeśli jest zbyt klejące, zawinąć je w folię spożywczą i wstawić na godzinę do lodówki.

2

Pieczenie

Ciasto cienko rozwałkować. Foremką w kształcie gwiazdki wycinać ciasteczka, układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Czas pieczenia: ok. 8 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C

3

Dekorowanie

Wystudzone spody ciastek posmarować kremem czekoladowo - orzechowym, składać po dwa. Polewę rozpuścić w kąpieli wodnej, odciąć mały rożek opakowania, gdy zacznie zastygać wyciskać dekoracje na każdym ciastku. Dekorować całymi orzechami.