Flag

Chutney z marchwi i melona

ok. 6 słoików (po 200 ml)
Średni
40 min
Pyszne połączenie marchwi i melona z dodatkiem wina
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Składniki
400 gmarchwi (obranej)
100 mlwody
2 opak.Żelfixu 2:1 Dr. Oetkera
2 łyżkicukru
800 gmelona (obranego ze skóry)
50 gselera naciowego (łodygi)
1 łyżeczkaKwasu cytrynowego Dr. Oetkera
1 łyżeczkaoctu winnego
50 mlbiałego wytrawnego wina

Zobacz produkty

Picture - Żelfixu 2:1 Dr. Oetkera
Picture - Kwasu cytrynowego Dr. Oetkera

Sposób przygotowania

Umytą marchewkę obrać i zetrzeć na tarce w drobne wiórki, dodać 100 ml wody i gotować 3 minuty. Odstawić z ognia, wsypać 2 opakowania Żelfixu 2:1, 2 łyżki cukru i dokładnie wymieszać.


Dodać drobno pokrojone łodygi selera naciowego i melon obrany ze skóry i pokrojony w kostkę.


Gotować przez 3 minuty, na koniec dodać Kwas cytrynowy, ocet i wino.


Gorący chutney nałożyć do wypasteryzowanych słoików z przykrywkami typu twist-off i na 5 minut odwrócić je do góry dnem.