Flag

Chutney z dyni

ok. 7 porcje
Średni
40 min
Wyśmienita kompozycja dyni, jabłek i rodzynek
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Składniki
500 gdyni (obranej ze skóry)
400 gjabłek (bez skórki i gniazd nasiennych)
100 grodzynek
1 opak.Żelfixu 3:1 Dr. Oetkera
1 szczyptagałki muszkatołowej (mielonej)
1 szczyptacynamonu
100 mlwody
50 mloctu winnego
350 gcukru

Zobacz produkty

Picture - Żelfixu 3:1 Dr. Oetkera

Sposób przygotowania

Dynię umyć, przekroić na pół, oczyścić z pestek, obrać ze skóry, odważyć 500 g i pokroić w drobną kostkę.


Jabłka umyć, obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne, odważyć 400 g, pokroić w kostkę.


Jabłka i dynię przełożyć do garnka. Dodać pozostałe składniki z wyjątkiem cukru.


Chutney doprowadzić do wrzenia cały czas mieszając, następnie wsypać cukier, ponownie zagotować i gotować jeszcze 15 minut.


Gorący chutney nałożyć do wyparzonych słoików (do pełna) i natychmiast szczelnie zamknąć. Ułożyć do góry dnem na ok. 5 minut.