Flag

Chleb pszenny z zakwasem

12 porcji
Średni
160 min
Chleb na zakwasie chlebowym żytnim
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Składniki
600 gmąki pszennej chlebowej typ 750
50 gmąki ziemniaczanej
1 opak.Zakwasu chlebowego żytniego Dr. Oetkera
1 opak.Drożdży suszonych instant 7 g Dr. Oetkera
1 łyżeczkacukru
10 gsoli
100 mlmleka (ciepłego)
350 mlwody (ciepłej)
Dodatkowo
10 mloleju
1 szt.jajka
30 gmaku

Zobacz produkty

Picture - Zakwasu chlebowego żytniego Dr. Oetkera
Picture - Drożdży suszonych instant 7 g Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Wymieszaj w misce mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, zakwas żytni, drożdże suszone, cukier i sól. Stopniowo dodawaj ciepłe mleko i wodę, ciągle wyrabiając ciasto za pomocą miksera z końcówką do ciasta drożdżowego. Przykryj ciasto ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około godzinę. Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.


Gdy ciasto podwoi swoja objętość, zagnieć je ręcznie. Jeżeli ciasto jest klejące, dodaj odrobinę mąki i wyrób plastyczne ciasto. Ułóż je na blasze wysmarowanej olejem i ukształtuj w formę bochenka. Posmaruj chleb roztrzepanym jajkiem, obsyp makiem, natnij nożem, a następnie pozostaw do dalszego wyrastania na ok. 1 h.

2

Pieczenie

Chleb wstaw do piekarnika.

Czas pieczenia: 10 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 210 °C


Po tym czasie zmniejsz temperaturę i kontynuuj pieczenie.

Czas pieczenia: 30 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C