Flag

Chleb pszenno-żytni na zakwasie żytnim

ok. 10 - 12 porcji
Średni
150 min
Pyszny, domowy i bardzo łatwy w przygotowaniu chleb z dodatkiem ziaren. Długo zachowuje świeżość!
Składniki
Przygotowanie
Porady i wskazówki
* Przy drożdżach świeżych zrób rozczyn. 25g drożdży rozkrusz, zalej 50 ml ciepłej wody,
dodaj łyżeczkę cukru oraz mąki jasnej, wymieszaj. Odstaw w ciepłe miejsce na ok. 30 min
lub do podwojenia objętości. Następnie rozczyn dodaj do suchych składników (zmniejszając
ilość cukru i wody z przepisu o ilości dodane do rozczynu) i postępuj zgodnie z przepisem
od kroku 1.
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Składniki
350 gmąki jasnej (np. pszenna typ 750)
150 gmąki żytniej, typ 2000
1 łyżeczkacukru
2 łyżeczkisoli
1 opak.Drożdży suszonych instant 7 g Dr. Oetkera lub 25 g drożdży świeżych*
1 opak.Zakwasu chlebowego żytniego Dr. Oetkera
400 mlwody (ciepłej)
2 łyżkioleju
50 - 100 gpestek dyni lub siemienia lnianego, sezamu lub innych ziaren (według uznania)

Zobacz produkty

Picture - Drożdży suszonych instant 7 g Dr. Oetkera lub 25 g drożdży świeżych*
Picture - Zakwasu chlebowego żytniego Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Wsyp do miski mąki, cukier, sól, drożdże oraz zakwas i wymieszaj. Dodając porcjami ciepłą wodę i olej wyrabiaj ciasto ok. 5 min mikserem z końcówką z hakiem. Na koniec domieszaj ziarna (zostaw trochę do posypania wierzchu). 

2

Ciasto przełóż do formy o wymiarach 10 x 30 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch ciasta zwilż wodą i posyp ziarnami.

3

Formę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godziny do podwojenia objętości.

4

Pieczenie

Piekarnik nagrzej do 220°C. Formę z wyrośniętym chlebem wstaw do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 15 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 220 °C


Pieczenie

Następnie zmniejsz temperaturę.

Czas pieczenia: 30 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C

5

Upieczony chleb wyciągnij z piekarnika oraz z foremki i pozostaw do wystudzenia.

Porady i wskazówki

  • * Przy drożdżach świeżych zrób rozczyn. 25g drożdży rozkrusz, zalej 50 ml ciepłej wody,
    dodaj łyżeczkę cukru oraz mąki jasnej, wymieszaj. Odstaw w ciepłe miejsce na ok. 30 min
    lub do podwojenia objętości. Następnie rozczyn dodaj do suchych składników (zmniejszając
    ilość cukru i wody z przepisu o ilości dodane do rozczynu) i postępuj zgodnie z przepisem
    od kroku 1.