Flag

Chleb pełnoziarnisty

1 sztuka
Średni
20 min
Pyszny, domowy chleb z miodem i pestkami dyni
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Składniki
450 gmąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850
1,5 łyżeczkisoli
1 opak.Drożdży suszonych instant 7 g Dr. Oetkera
400 mlwody (ciepłej)
1 łyżeczkamiodu
1 łyżkaoliwy
2 łyżkimleka
20 gpestek dyni

Zobacz produkty

Picture - Drożdży suszonych instant 7 g Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Mąkę przesiej do miski, dodaj sól, drożdże, wymieszaj. W środku zrób dołek, dodaj wodę wymieszaną z miodem i oliwą. Ciasto wyrabiaj do uzyskania jednolitej konsystencji.


Keksówkę o wymiarach 25 x 10 cm wysmaruj masłem i obsyp mąką. Przełóż ciasto i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około półtorej godziny, do podwojenia swojej objętości (ciasto powinno wyrosnąć po brzegi foremki). Przed pieczeniem posmaruj mlekiem i posyp pestkami dyni.

2

Pieczenie

Foremkę wstaw do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 40 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 200 °C


Po upieczeniu wyciągnij z formy i ostudź na kratce.