Flag

Budyń waniliowy z sosem czekoladowym

ok. 6 - 8 porcje
Łatwy
20 min
Idealny deser na podwieczorek i nie tylko
Składniki
Przygotowanie
Porady i wskazówki
Jeżeli w trakcie pieczenia zauważymy, że migdały opiekają się nierównomiernie wówczas należy otworzyć piekarnik i obrócić blachę. Zbyt mocno spieczone migdały będą gorzkie.
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Składniki
2 opak.Budyniu smak waniliowy Dr. Oetkera
3 - 4 łyżkicukru
800 mlmleka
Do dekoracji
50 gmigdałów (płatków)
50 gcukru
2 łyżkiwody
1 opak.Sosu o smaku czekoladowym Dr. Oetkera

Zobacz produkty

Picture - Budyniu smak waniliowy Dr. Oetkera
Picture - Sosu o smaku czekoladowym Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Z 800 mleka odlać 0,5 szklanki i rozmieszać w nim zawartość budyniu, dodając 3 - 4 łyżki cukru. Pozostałe mleko zagotować. Do gotującego się mleka wlać rozmieszany proszek z cukrem i ciągle mieszając, zagotować. Gotowy budyń rozlać do 6 - 8 plastikowych foremek. Wierzch przykryć folią spożywczą. Desery wstawić do lodówki na co najmniej 4 godziny.

2

Masa

W miseczce wymieszać płatki migdałów, cukier i wodę. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Na papier wyłożyć migdały, rozprowadzić je tak by powstała jak najcieńsza warstwa, wstawić do piekarnika.

3

Pieczenie

Piec na złoty kolor.

Czas pieczenia: ok. 10 - 15 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 170 °C

4

Dekorowanie

Desery wyłożyć na talerzyki, podawać polane sosem czekoladowym i posypane pokruszonymi migdałami.

Porady i wskazówki

  • Jeżeli w trakcie pieczenia zauważymy, że migdały opiekają się nierównomiernie wówczas należy otworzyć piekarnik i obrócić blachę. Zbyt mocno spieczone migdały będą gorzkie.