Flag

Budyń jarzynowy

12 porcji
Trudny
80 min
Jarzynowa przekąska na zimno
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Składniki
120 gmarchwi
120 gkalafiora
120 gbrokułów świeżych
120 gpapryki czerwonej
50 mlmleka
2 szt.żółtek
2 łyżeczkiŻelatyny 20 g Dr. Oetkera
60 mlśmietanki 18% tł.
1 łyżeczkapieprzu
1 łyżeczkasoli
1 łyżeczkacurry
10 gmargaryny do wysmarowania formy
1 szt.natka pietruszki

Zobacz produkty

Picture - Żelatyny 20 g Dr. Oetkera

Sposób przygotowania

Marchew, kalafior umyć, oczyścić, pokroić na małe kawałki. Brokuły umyć, podzielić na różyczki. Warzywa krótko gotować w osolonej wodzie (ok. 5 min), osączyć na sicie. Z papryki usunąć skórkę, przeciąć na pół oczyścić z nasion. Każde warzywo zmiksować w oddzielnym naczyniu. Mleko zagotować, żółtka ubić na pianę, wymieszać z mlekiem. Wlać śmietankę. Żelatynę namoczyć w 4 łyżkach zimnej wody. Naczynie wstawić do garnka z gorącą wodą, gdy żelatyna będzie płynna wymieszać ją z mlekiem, doprawić solą, pieprzem, curry, podzielić na cztery części i dodać do zmiksowanych warzyw. Prostokątną formę (dł. 24 cm) posmarować tłuszczem. Nałożyć pierwszą warstwę budyniu, schłodzić. Postępować z każdą warstwą tak samo. Budyń wstawić na kilka godzin do lodówki. Serwować w plastrach z natką pietruszki.