Flag

Black Velvet

12 porcji
Średni
40 min
Tort z czarnym kakao i białą masą z borówkami
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Biszkopt
70 gmąki
1 łyżeczkaProszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
4 łyżkiczarnego kakao
1 łyżkakakao
5 szt.jajek
1 szczyptasoli
170 gcukru
Masa
250 gserka mascarpone
250 gserka typu Philadelphia
500 mlśmietanki 30% tł. (schłodzonej)
60 gcukru pudru
Do dekoracji
250 gborówek amerykańskich
2 gałązkimięty

Zobacz produkty

Picture - Proszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Spód tortownicy o śr. 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do temp. 170°C. Przesiej mąkę, proszek do pieczenia, czarne i ciemne kakao, a następnie dobrze wymieszaj. Białka oddziel od żółtek i ubij je z solą i cukrem. Stopniowo dodawaj żółtka. Delikatnie wmieszaj składniki suche i przełóż ciasto do tortownicy.

2

Pieczenie

Biszkopt wstaw do piekarnika i piecz do tzw. suchego patyczka.

Czas pieczenia: 35 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 170 °C


Biszkopt odstaw do całkowitego wystudzenia, a następnie przekrój na 3 lub 2 części.

3

Masa

Do wysokiej miski włóż serek mascarpone, serek śmietankowy, schłodzoną śmietankę i cukier puder. Miksuj na wysokich obrotach do uzyskania puszystej i stabilnej konsystencji. Masą przełóż blaty wystudzonego biszkoptu.

4

Dekorowanie

Borówki umyj i odsącz na papierowym ręczniku. Na górze tortu ułóż świeże owoce borówek i listki mięty.