Flag

Biszkopt bezglutenowy waniliowy

ok. 12 porcji
Średni
20 min
Bezglutenowy biszkopt z ekstraktem Wanilia
Składniki
Przygotowanie
Porady i wskazówki
Biszkoptom bezglutenowym zdarza się lekkie opadanie, dlatego warto w czasie studzenia na kratce odwrócić biszkopt razem z blaszką „do góry nogami”.
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Biszkopt
5 szt.jajek
140 gcukru
90 gmąki ryżowej
40 gmąki ziemniaczanej
0,5 łyżeczkiproszku do pieczenia bez glutenu
2 łyżeczkiEkstraktu naturalnego Wanilia Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetkera

Zobacz produkty

Picture - Ekstraktu naturalnego Wanilia Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Tortownicę o śr. 24 cm wyłóż papierem do pieczenia (samo dno). Piekarnik nagrzej do temp. 170˚C.


Wszystkie mąki wraz z proszkiem do pieczenia wymieszaj ze sobą bardzo dokładnie.


Białka umieść w misce i ubijaj mikserem na najwyższych obrotach na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawaj cukier, łyżka po łyżce, aż piana stanie się gęsta i błyszcząca.


Następnie dodawaj kolejno żółtka i ubijaj jeszcze przez chwilę, dodaj ekstrakt i wymieszaj krótko.


Następnie w dwóch / trzech partiach dodawaj wymieszane z proszkiem mąki i mieszaj rózgą delikatnie do połącznia się składników.


Pamiętaj, aby nie mieszać za mocno, aby za bardzo nie zbić piany z białek. Gotową masę na biszkopt przełóż do tortownicy.

2

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika. Piecz do tzw. suchego patyczka.

Czas pieczenia: ok. 35 - 40 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 170 °C


Po upieczeniu biszkopt wyjmij i odstaw na kratce do wystudzenia.

Porady i wskazówki

  • Biszkoptom bezglutenowym zdarza się lekkie opadanie, dlatego warto w czasie studzenia na kratce odwrócić biszkopt razem z blaszką „do góry nogami”.