PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Notwendige Cookies
Diese Cookies sind notwendig, damit die Basisfunktionen von oetker.de genutzt werden können.
Notwendige und Performance-Cookies
Die Performance-Cookies helfen darüber hinaus die Nutzung von oetker.de zu analysieren, damit wir die Qualität laufend messen und verbessern können.
Notwendige, Performance- und Marketing- & Dritt-Cookies
Diese Marketing- & Dritt Cookies helfen uns zudem, auf anderen Plattformen personalisierte Inhalte von oetker.de anzuzeigen.

Biedronka

Ciasto Kopiec Kreta w formie biedronki

o 8 - 10 porcji

średnie 60 Minuty

Składniki

Składniki

do przepisu Biedronka

Ciasto:

1 opak. Kopca Kreta Dr. Oetkera
100 g margaryny
2 szt. jajek
75 ml mleka
3 szt. bananów

Masa:

500 ml śmietanki 30% tł.
100 ml wody (letniej)

Do nasączenia:

100 ml wody
1 łyżka cukru
1 szt. cytryny (sok z połowy cytryny)

Do dekoracji:

200 g wiórków kokosowych
1 opak. Barwnika spożywczego czerwonego Dr. Oetkera
1 opak. Kremu dekoracyjnego białego Dr. Oetkera
1 opak. Serduszek z czekolady deserowej i białej Dr. Oetkera
1 opak. Perełek błyszczących Dr. Oetkera

Przygotowanie

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Mieszankę do wypieku ciasta wsyp do miski, dodaj margarynę, jajka i mleko. Całość miksuj początkowo na niskich, a następnie na wysokich obrotach przez ok. 3 minuty. Ciasto rozłóż równomiernie w wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia okrągłej formie o średnicy 20 cm.

2

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika.

Piekarnik gazowy: 180 °C

Piekarnik elektryczny: 180 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy nie powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: około 45 min.

3

Upieczone ciasto oddziel ostrym nożem od brzegów formy, zdejmij obręcz, odstaw do wystudzenia. Wyłóż na płaski talerz. Ciasto nasącz wodą z cukrem i sokiem z cytryny. Banany obierz ze skóry, przekrój wzdłuż i płaską stroną ułóż na cieście (aby nie zmieniły barwy możesz je skropić sokiem z cytryny).

4

Masa

Schłodzoną śmietankę ubij mikserem na sztywno (ok. 5 minut na najwyższych obrotach). Do oddzielnego naczynia wlej wodę, wsyp mieszankę do masy i miksuj przez ok. 0,5 minuty. Tak przygotowaną mieszankę przełóż natychmiast do ubitej śmietany, delikatnie wymieszaj. Dodaj połowę płatków czekoladowych, wymieszaj łyżką. Masę wyłóż na banany. Łyżką uformuj kopułę, na wierzchu zrób łyżką zwężające się wgłębienie wzdłuż (aby powstały skrzydełka biedronki). Masę rozsmaruj również na brzegach ciasta tak, aby nie było widać brązowego ciasta. Wstaw na ok. 2 godz. do lodówki.

5

Do dekoracji

Wiórki kokosowe przesyp do woreczka, dodaj kilka kropli barwnika czerwonego, zamknij woreczek i pocierając go zabarw wiórki. Wierzch ciasta posyp czerwonymi wiórkami zostawiając wolne miejsce na głowę. Pozostałą częścią płatków czekoladowych posyp wgłębienie na wierzchu biedronki oraz głowę. Kremem dekoracyjnym białym namaluj buzię oraz czułki biedronki. Z serduszek czekoladowych zrób oczy. Pozostałymi serduszkami udekoruj wierzch biedronki. Perełkami błyszczącymi udekoruj głowę biedronki.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Biedronka

Na porcję / szt. Na 100 g / ml
Wartość energetyczna 3019kJ
721kcal
1135kJ
271kcal
Węglowodany 77.05g 28.97g