Flag

Bezglutenowe brownie z cukrem trzcinowym

16 porcji
Średni
40 min
Bezglutenowe brownie z cukrem trzcinowym i karmelem
Składniki
Przygotowanie
Porady i wskazówki
Zamiast Ekstraktu z wanilii Bourbon możesz użyć zamiennie Pasty waniliowej Intense, Cukru z wanilią Bourbon Dr. Oetkera w proporcji 2-4 łyżeczki na 250 g mąki lub 500 g masy lub ziarenek z 1 Laski wanilii z Wysp Pacyfiku Dr. Oetkera.
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto
200 gczekolady deserowej
100 mloleju kokosowego
100 gcukru trzcinowego
3 szt.jajek
1 łyżeczkaEkstraktu naturalnego Wanilia Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetkera
1 szczyptasoli
30 gkakao
40 gmąki kukurydzianej
Sos
100 gcukru trzcinowego
40 mlśmietanki 30% tł.
Krem
250 gserka mascarpone
50 gmasła orzechowego bez dodatku soli
50 gorzeszków ziemnych

Zobacz produkty

Picture - Ekstraktu naturalnego Wanilia Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Formę o wymiarach 21 x 21 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do temp. 190°C.


Czekoladę i olej kokosowy przełóż do garnka i podgrzewaj na małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia. Dodaj cukier trzcinowy i dobrze wymieszaj. Kolejno wbijaj jajka, za każdym razem dokładnie mieszając. Wlej ekstrakt i wsyp sól, kakao oraz mąkę kukurydzianą. Całość wymieszaj, wlej masę do formy i wyrównaj.

2

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika.

Czas pieczenia: 20 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 190 °C


Upieczone ciasto odstaw do wystudzenia.

3

Sos karmelowy

Cukier trzcinowy i śmietankę przełóż do małego garnka. Podgrzewaj do momentu, aż cały cukier się rozpuści i masa zacznie delikatnie gęstnieć (ok. 1 minuta). Gorący sos odstaw do lekkiego wystudzenia.

4

Krem orzechowy

Schłodzone mascarpone i masło orzechowe zmiksuj do połączenia składników. Następnie posyp krem orzechami i polej karmelem.


Odstaw ciasto do lodówki do schłodzenia.

Porady i wskazówki