PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Beza Pavlova z kremem waniliowym, konfiturą wiśniową i prażonymi migdałami

Pyszna beza z kremem waniliowym

12 porcji

trudny 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Beza Pavlova z kremem waniliowym, konfiturą wiśniową i prażonymi migdałami

Beza:

5 szt. białka (180 g)
250 g cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Krem:

500 ml śmietanki 30% tł. (schłodzonej)
15 g cukru pudru
1 łyżeczka Pasty waniliowej z wanilii Bourbon z Madagaskaru z ziarenkami wanilii Dr. Oetkera

Do dekoracji:

100 g konfitury wiśniowej
100 g płatków migdałowych

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia i narysuj na nim okrąg o śr. 24 cm. Piekarnik nagrzej do temp. 170°C. Białka ubij z cukrem do uzyskania białej i sztywnej bezy. Pod koniec ubijania dodaj łyżeczkę mąki ziemniaczanej i dobrze wymieszaj. Bezę wyłóż na przygotowaną blachę, tworząc w środku delikatne wgłębienie i podwyższając brzegi.

2

Pieczenie

Bezę wstaw do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  170 °C

Piekarnik elektryczny:  170 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 5 min.

Po tym czasie zmniejsz temp.

Piekarnik gazowy:  110 °C

Piekarnik elektryczny:  110 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 120 min.

Po upieczeniu uchyl lekko drzwi piekarnika i pozostaw w nim bezę do całkowitego wystudzenia.

3

Krem

Do miski przelej śmietankę i cukier puder. Zmiksuj na wysokich obrotach do uzyskania sztywnej, jednolitej konsystencji. Pod koniec ubijania dodaj do kremu pastę waniliową i dobrze wymieszaj. Krem wyłóż na wystudzoną bezę.

4

Dekorowanie

Konfiturę delikatnie podgrzej w garnku, a płatki migdałów podpraż na patelni. Polej rozpuszczoną konfiturą bezę, a górę udekoruj płatkami migdałów.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Beza Pavlova z kremem waniliowym, konfiturą wiśniową i prażonymi migdałami

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1202kJ
287kcal
1252kJ
299kcal
Tłuszcz 17.16g 17.87g
Węglowodany 27.87g 29.03g
Białko 4.83g 5.03g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

Fascynujący świat wanilii

Czy wiesz, że wanilia to odmiana storczyka, a jej kwiat rozkwita tylko na jeden dzień? Poznaj sekretne życie przyprawy droższej od srebra. Więcej